Турция не е пожелала повече ирански газ

5178
Турция не е пожелала повече ирански газ

Иран е предложил на Турция да удвои доставките си на природен газ към страната в замяна на облекчения в цените, но Анкара е отказала, заяви иранският министър на петрола Биян Намдар Занганеш, цитиран от в. "Хюриет".

В момента Иран изнася около 10 млрд. куб. м газ за Турция. Според източници от турското икономическо министерство Иран е отказал да направи съкращения в цените на газовия износ, но е предложил да отвори нова линия за доставки на газ, която да доставя около 10 млрд. куб. м, но на по-ниска цена. Това предложение е било отхвърлено като "неприемливо", предаде БГНЕС.

Според неофициални данни на "Хюриет", Турция плаща 490 долара за 1000 куб. м ирански газ, 425 долара за руски газ и 335 долара за азербайджански газ.

По време на своето посещение в Техеран в началото на април, турският президент Реджеп Ердоган намекна, че Турция може да купи повече газ ако бъдат направени отстъпки в цената.

Досега Турция е подала две оплаквания в Международния арбитражен съд, обвинявайки Иран в надценка на своя газ като и в лошо качество и малки количества.

Годишното потребление на газ в Турция е около 50 куб. м. От тях Русия внася 27 куб. м. от Русия, 6 куб. м. от Азербайджан, както и 10 куб. м. от Иран. Техеран от своя страна продава 95% от своя газ на Анкара и останалите 5% на Армения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com