Турция е сигурна, започва строежа на АЕЦ "Аккю"

4585
Турция е сигурна, започва строежа на АЕЦ "Аккю"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Турция стартира строителството на първата си атомна електроцентрала - АЕЦ "Аккую". Тя ще струва 20 млрд. долара и ще бъде построена от руската компания "Росатом", предаде БГНЕС.

"Развитието не може да се случва в страна без атомна енергия", каза турският министър на енергетиката Танер Йълдъз по време на церемония по началото на строежа, на която присъства и ръководителят на "Росатом" Сергей Кириленко.

Това ще е първата от общо три атомни централи, които Анкара планира да построи, за да намали зависимостта си от внасянето на енергия от Русия или Иран. Втората електроцентрала трябва да бъде построена от френско-японски консорциум на черноморския град Синоп, докато третата все още не е ясно къде ще се намира.

Строежът на съоръжението трябва да приключи до кроя на 2020 г. и ще има четири захранващи блока с капацитет от 1200 мегавата всеки.

Йълдъз допълни още, че "ако бяхме построили тази централа преди 10 години сега щяхме да спестим 14 млрд. долара от купуване на природен газ".

Властите в страната отхвърлиха притесненията на някои, че централата е построена върху сеизмична зона, заявявайки, че тя спокойно може да издържи на трусове от 9 по Рихтер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com