Тунел на три етажа ще минава под Босфора

19231
Тунел на три етажа ще минава под Босфора
Снимка: Getty Images/Guliver

Мегапроект за изграждането на триетажен тунел за връзка между европейската и азиатската части в Турция под Босфора е представен днес от премиера Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

Новата връзка значително ще облекчи кошмарния автотрафик в Истанбул и този по мостовете над Босфора. През тунела ще преминават както автомобили от всякакъв вид, така и релсов транспорт, поради което държавата се е отказала да строи два отделни подводни коридори. Инвестицията е в размер на 3,5 млрд.долара, 2 800 души ще работят в строителната фаза, а в оперативната – 800.

Това е първият подобен в света грандиозен проект, който обединява в едно различните превозни средства, отбелязват медиите. По първото и третото нива на тръбата ще преминават леки и тежкотоварни автомобили, а междинното е предвидено за метро-влаковете. Прогнозите са на ден 120 000 превозни средства да ползват тунела. Така разстоянието от 16 150 метра между кръстовището на магистрала Хасдал до другото на Джамлък в Умрание ще бъде сведено до 14 минути през новия 3-етажен тунел.

Планирано е изграждането на ос между главните магистрали с директен достъп до трите летища на Истанбул. Експресната линия на метрото с дължина 31 000 метра между Инджирли и Соутлучешме ще поема всеки ден по 1, 5 млн. пътници от 14 метро-станции в рамките на 40 минути. Деветте релсови линии в тръбата ще превозват дневно по 6, 5 млн. пътници. Диаметърът на тръбата е 18,80 метра, а дълбочина е 110 метра под морската повърхност.

Нов тунел под Босфора

Нов железопътен тунел под Босфора ще свързва континентите Европа и Азия по маршрут, различен от този на открития миналата година туне...

Премиерът Ахмет Давутоглу постави задача на строителите да завършат тунела до 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com