Трудностите пред гръцкото председателство на ЕС

77468
Трудностите пред гръцкото председателство на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Намиращата се в криза Гърция от януари поема ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, с наближаващи важни избори за Европейски парламент, а страните-членки са разделени относно деликатните усилия за банков съюз. В допълнение към значителните икономически и политически проблеми на Гърция, тези въпроси може да се окажат голямо предизвикателство за гръцкото председателство, смятат анализатори.

На изборите за ЕП през май, евроскептиците и крайнодесните се очаква да спечелят много, което може да навреди на политическия дневен ред в съюза през следващите пет години.

Гърция поема председателството на ЕС за пети пореден път

На 1 януари 2014 г. Гърция ще поеме председателството на Европейския съюз за пети пореден път. Страната си поставя за цел да постигн...

Самата Гърция трябва да проведе местни избори на 18 и 25 май, процес, който вероятно ще доведе до надигане на политическите сили противопоставящи се на политиката на правителството и икономическото споразумение с тройката кредитор – МВФ, ЕС и ЕЦБ. Водеща сред тях е лявата опозиционна партия Сириза, явяваща се водеща като най-популярната в страната, според много социологически допитвания.

Управляващата коалиция поема удари заради продължаващите съкращения, а мнозинството й от 300 депутати в парламента падна на 153 по-рано през месеца. И има спекулации, че коалицията, съставена от консерватори и бързо губещите доверие социалисти, може и да не издържи още една година, принуждавайки премиерът Андонис Самарас да свика предсрочни избори на есен, или дори по-рано.

Лидерът на Сириза Алексис Ципрас, наскоро посочен за радикалния ляв кандидат за председател на Европейската комисия, обещава да премахне много от съкращенията на разходите и увеличенията на данъците, наложени като част от спасителния заем за Гърция.

Много по-злокобна заплаха идва от „Златна Зора”, разследваната неонацистка партия за сериозни престъпления, включително убийство и изнудване. Ръководството й в затвора, очаквайки делото, а няколко нейни депутати са с повдигнати обвинения. И въпреки това партията е на трето място в допитванията и може да издигне много кметово в предимно бедните земеделски райони.

Фокус върху растежа и миграцията

Мъж се самозапали в центъра на Атина

Мъж се запали на улица в центъра на Атина пред очите на самяни минувачи в събота, предава сайтът GRReporter, цитиран от БГНЕС. Според ...

Знаейки, че нелегалната имиграция е ключов фактор за възхода на „Златна Зора” в Гърция и другите крайнодесни сили на континента, Атина направи политиката за границите един от приоритетите на своето председателство.

Европейските власти се очаква още да поставят ударение върху социалните проблеми, като безработицата при младежта, за да се успокоят избирателите. В дневния ред ще бъде и новият европейски банков съюз.

Успешното гръцко председателство ще позволи на Атина да покаже, че „Европа има конкретни отговори на обществените очаквания”, отбеляза европейски дипломат.

По-рано през месеца Самарас каза, че гръцкото председателство ще се фокусира върху насърчаване на растежа, контрол на имиграцията и решаване на морските проблеми. В петото си председателстване на ЕС, от присъединяването си през 1981 г., Атина планира да бъде домакин на 14 министерски срещи и още 120 други срещи през първата половина на 2014 г.

Гърция, която все още получава помощи от ЕС и МВФ за да работи икономиката й, обещава да организира „спартанско” председателство.

Спряха субсидията на „Златна зора”

Гръцкият парламент отне държавната субсидия на неонацистката партия "Златна зора", чиито лидери са разследвани за престъпна организация...

Гърция поема председателството от Литва на 8 януари, когато 28-те комисари на Европейския съюз ще се съберат в Атина.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com