Трудна коалиция в Гърция

23984
Трудна коалиция в Гърция

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас от радикалната лява партия Сириза представи кабинета си, като даде ключовите икономически постове на бивш комунистически политик и на известен ляв блогър, който критикува рестриктивната програма, наложена на Гърция от международните кредитори.

Назначенията на Ципрас показват желанието му да изгради силен икономически отбор, като в същото време отговори на исканията на своите съпартийци с крайнолеви убеждения за важните постове, както и да намери няколко министерски места за дясната партия в коалиционното правителство Независими гърци.

Окончателният списък, в който доминират левите академици, вероятно ще предизвика страхове сред инвеститорите, които се опасяват , че Атина ще отстъпи от реформите, ще нападне интересите на едрия бизнес и ще заеме твърда позиция за предоговарянето на гръцкия дълг.

Наблюдатели казват, че решението на Ципрас да свие кабинета от 20 на 10 министри подсказва, че администрацията ще бъде силно контролирана от премиера и от началника на неговата администрация Никос Папас, който стана държавен министър. Създаването на ключов пост с назначението на Панайотис Николудис като министър за прозрачността изпраща сигнал и че правителството се подготвя да се справи с данъчните измами и корупцията, които са приемани от кредиторите като огромна пречка пред устойчивото икономическо възстановяване.

Борба с корупцията

Николудис ще координира антикорупционните агенции – от финансовата полиция до прокуратура за икономическа престъпност. Главният преговарящ с международните кредитори на Сириза - Янис Драгасакис, е назначен за вицепремиер със задачата да ръководи преговорите с тройката наблюдатели от ЕК, МВФ и ЕЦБ. 67-годишният бивш член на Централния комитет на Гръцката комунистическа партия е единственият член на правителството с държавнически опит, тъй като е служил като финансов министър в краткосрочното, съставено от всички партии правителство през 1989 година.

Янис Варуфакис – преподавател по икономика в Атина и бивш икономист на американска компания за онлайн игри, бе назначен за финансов министър. Той ще надзирава държавните разходи и събирането на приходи и ще представлява правителството на срещите на финансовите министри от еврозоната.

Пред неопитното правителство на Ципрас стоят плашещи предизвикателства, като например убеждаването на политиците и бюрократите в Берлин и Брюксел, че Гърция ще изпълни данъчните и структурните реформи, и удължаването на действащото споразумение по спасителната програма, което изтича на 28 февруари.

Драгасакис и Варуфакис ще бъдат подложени на първия си тест тази седмица, когато председателят на еврогрупата Йерун Диселблум посети Атина, за да разбере дали правителството е готово да поднови преговорите за закъснелия одит за напредъка на страната, който може да размрази 7 милиарда евро от помощта. Председателят на ЕП Мартин Шулц също ще посети Атина тази седмица за разговори с Ципрас.

Трудна коалиция

Още преди правителството да положи клетва обаче, наяве изскочиха проблеми пред единството на трудната в идеологическо отношение коалиция между лявата партия Сириза и националистите от Независими гърци на Панос Каменос, когато се стигне до изпълнение на исканията на крайнолявото крило на Сириза. Съставянето на правителството беше забавено заради трескавите преговори за няколко поста на заместник-министри за Независими гърци, а вътрешните неразбирателства наложиха неколкократно преразглеждане на назначенията на Сириза. В крайна сметка обаче само един от икономическите съветници на Ципрас не влезе в новото правителство на Гърция.

The Irish Times

Ципрас маха "ол инклузив" туризма

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас иска да въведе промяна на съществуващия модел за курорт в Гърция, като премахне хотелите, предла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com