Тест за зрелостта на Румъния

38618
Тест за зрелостта на Румъния
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Премиерът на Румъния Виктор Понта е фаворит за президентските избори, които ще се проведат в неделя на фона на опасенията, че ако бъде избран за държавен глава, това може да попари напредъка в реформирането на правосъдната система.

42-годишният лявоцентристки политик се радва на значителна преднина пред останалите 13 кандидати и вероятно ще се изправи срещу 55-годишния либерал Клаус Йоханис на балотажа на 16 ноември.

Изборите са разглеждани като тест както за Румъния, така и за Централна Европа във време, когато демокрацията среща спънки в някои съседни държави, като Унгария, и когато украинската криза разклати отношенията между ЕС и Русия.

Радващият се на голяма популярност президент Траян Бъсеску – отдавнашен съперник на Понта, когото обвини, че е бивш шпионин, не може да се върне на поста за трети мандат.

Новият президент ще трябва да се справи с някои неотложни въпроси, включително за икономиката, която отново е в рецесия, и с оставащите предизвикателства на корупцията и лошото управление.

Румъния е втората най-бедна държава в ЕС след България.

„Смятам, че изборите може да бъдат тест за зрелостта на Румъния”, каза Корина Ребегеа от Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон.

Страната се нуждае от „президент, който може да представи ясна визия за това как ще продължи изграждането на демократична система на управление и за върховенството на закона и да докаже, че 25 години на преход са стрували нещо”.

40% от населението „все още вярва, че животът по време на комунизма е бил по-добър”.

В опасност ли е правосъдието?

Но въпреки огромния напредък в системата на правосъдието през последните години – която доведе дори до ефективна присъда за бивш премиер, намерен за виновен за корупция, мнозина се опасяват, че предстоят спънки.

Избирателната кампания бе белязана от многобройни обвинения за корупция и престъпна дейност, включително и такива, повдигнати срещу политически съюзници на премиера.

Въпреки обещанието на Понта да поддържа независимостта на правосъдието, честите му критики към антикорупционната прокуратура, за която той твърди, че е партизанска, предизвикват притеснения.

В ден, наричан „черния вторник”, през декември 2013 година парламентът прие поправки, предложени от коалицията на Понта, които имаха за цел да дадат свръх имунитет на избраните чиновници.

Макар промените в крайна сметка да не бяха реализирани, опитът послужи като зов за събуждане.

Напредъкът, постигнат в системата на правосъдието, може да бъде обърнат за два дни, каза председателят на Върховния съд на Румъния Ливия Станчиу.

Няма съмнение, че политическите съюзници на Понта, които са обект на разследване, ще му окажат натиск да повлияе правосъдието щом стане президент, каза от своя страна Лаура Стефан от института Expertforum в Букурещ.

„Срам”

Експертите се надяват, че засиленият контрол от Брюксел ще защити източноевропейската държава от всяка регресия.

В края на краищата обаче румънците трябва да държат контрола, каза Моника Маковей, евродепутат и независим кандидат.

„Бих се срамувала да поискам помощ от Европейския съюз”, каза наскоро бившият правосъден министър.

След две бурни и парализиращи години на съвместно управление между Понта и Бъсеску, Румъния се нуждае от бързо провеждане на реформи, и по-специално в публичната администрация.

Ударената от рецесия икономика на страната, където средната заплата е 380 евро, а над 20% от младежите са безработни, отчаяно се нуждае от съживяване.

Чуждестранните инвестиции се понижиха през последните пет тримесечия, като причина за това е най-вече хроничната неспособност на Румъния да управлява инвестиционните програми или да използва ефективно европейските фондове, каза Габор Хуня, от Виенския институт за международни икономически изследвания.

Икономическият растеж ще се забави до 2.2% тази година от 3.5% през 2013, според правителството.

AFP

Румъния разполага с 2.8 млрд куб/м газ в складовете си

Преди началото на зимния сезон съседна Румъния разполага с 2.8 млрд. куб/м газ в складовете. Това означава, че страната има над 1 млр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com