Сърбия се насочва към африканския пазар

11285
Сърбия се насочва към африканския пазар

Сръбските компании са напълно готови да навлязат трайно на африканските пазари. Това потвърди сръбският президент Томислав Николич по време на среща с председателя на комисията на Африканския съюз.

Николич подчерта, че присъствието на сръбската икономика в Африка е значително и в момента, най-вече по отношение на сътрудничеството в строителния сектор.

„Продължилото повече от десетилетие приятелство, изковано в най-трудните години на борба за независимост и свобода на африканските народи, е гаранция за това, че нашите стабилни бизнес връзки и проекти ще родят много плодове и ще донесат просперитет както на Сърбия, така и на Африка“, каза още сръбският президент.

Безрезултатни преговори Сърбия - Косово

Поредният кръг от преговори между Белград и Прищина завърши след 17 часа без постигането на договор, предаде БГНЕС. Сръбският премиер ...

Председателят на комисията на Африканския съюз пък заяви, че основната цел на африканските държави в момента е да бъде осигурено по-добро бъдеще на всички граждани, като за целта е много важна подкрепата, която Африка получава от традиционните ѝ приятели, сред които без съмнение е и Република Сърбия.

Президентът Николич изрази сърдечна благодарност към своя гост за стабилната и принципна позиция, която Африканският съюз заема по отношение на териториалната цялост на Сърбия.

На среща, проведена с представители на Африканския съюз през 2013 година, сръбският президент заяви: „Аз се чувствам изключително горд от ролята на моя народ в процеса на либерализация на африканските народи, от нашето сътрудничество в антиколониалната борба и от позициите на Белград в Движението на необвързаните държави“.

Движението на необвързаните държави е международна организация на страните, които не членуват в нито един от големите военни клубове, какъвто например е НАТО. Основаната  през 1961 г. организация, създадена по инициатива на Йосиф Броз Тито - дългогодишният ръководител на социалистическа Югославия, към днешна дата се състои от 120 постоянни страни-членки и 17 страни-наблюдателки. В нея членуват почти всичките развиващи се страни, в това число и всичките държави от африканския континент.

Сърбия продава "Танюг"

Сръбската държавна агенция "Танюг" е в списъка за приватизация, заедно с още 37 други местни медии, предаде БГНЕС. "Танюг" е създадена...

Източници: Predsednik Republike Srbije; African Union.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com