Сърбия се надява през юни да отвори първите глави от преговорите с ЕС

4998
Сърбия се надява през юни да отвори първите глави от преговорите с ЕС

Сърбия заслужава още през юни да отвори първите глави от преговорите за присъединяване към ЕС, каза сръбският премиер Александър Вучич на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде РИА Новости.

„Ние обяснихме икономическата и политическа позиция на Сърбия на председателя Туск. След като приключихме процеса на скрининг с много добри оценки, ние смятаме, че заслужаваме да отворим първата глава през юни. Дали това ще стане или не през юни, от нас не зависи. Но аз съм длъжен да кажа, че ние в Сърбия смятаме, че го заслужаваме“, каза Вучич.

Вучич: Ако стъпи в Белград, Тачи ще бъде арестуван

В случай че косовският министър на външните работи Хашим Тачи пристигне в Белград, държавата ще действа съгласно законите на страната. ...

Външната политика на Сърбия трябва да се ръководи от приоритетната стратегическа цел – перспективата за встъпване в ЕС. Това пък заяви Доналд Туск.

„Обсъдихме външните предизвикателства и предизвикателствата в сферата на сигурността. Подчертах важността на това подходът на Сърбия във външната политика да се води от стратегическата цел номер едно – присъединяване към ЕС. Изразих очакване пред ЕС, че Сърбия постепенно ще се сближава с позицията на ЕС в процеса на присъединяване“, каза Туск след преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com