Сърбия и Косово в повишена бойна готовност заради Македония

11182
Сърбия и Косово в повишена бойна готовност заради Македония

Войската на Сърбия вдигна нивото на бойна готовност и е готова заедно с останалите структури по сигурността в страната да запази нейният териториален суверенитет и интегритет.

Това каза сръбският министър на отбраната Братислав Гашик по време на обиколката на базата "Цворе" на границата с Македония, предаде БГНЕС.

"Подготвени сме заедно с останалите структури по сигурността в Сърбия да отговорим на всички предизвикателства, които могат да застрашат териториалния суверенитет и интегритет на страната и нейните граждани", заяви министърът.

Той посети "Цворе" заедно с ръководители на структури по сигурността. Преди това той посети и град Прешево.

След събитията в Куманово и информацията, че в терористичната група е имало граждани на Косово, страната засили контрола на границата с Македония, съобщи пък косовската телевизия.

От снощи в полунощ полицейски сили са разположени на границата. Спецчастите са били разположени в две групи, част от тях са изпратени на граничния пункт Хан Елези – Блаце, а другата е на пункта, свързващ Косово със Сърбия и Македония.

"Полицията ще наблюдава преминаването на границата след информацията, че граждани на Косово са участвали в престрелката в Куманово", съобщи косовската телевизия.

Решението за разполагане на спецчасти на косово-македонската граница беше предшествано от срещата на президента Атифете Яхяга с премиера Иса Мустафа и министъра на вътрешните работи Скендер Хисени, на която е станало дума за "сегашното състояние на сигурността в Косово и последните събития в Република Македония".

Двудневен траур в Македония

Двудневен национален траур е обявен за днес и утре в Македония в памет на полицаите, загинали в спецоперацията срещу звено на Армията з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com