Сърбия и Косово се разбраха по всички въпроси след 8 часа преговори

7210
Сърбия и Косово се разбраха по всички въпроси след 8 часа преговори

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че се е разбрал с неговия косовски колега Иса Мустафа по всички въпроси. Двамата преговаряха в продължение на близо 8 часа в Брюксел с посредничеството на Федерика Могерини. 

Една от основните теми в разговорите ще бъде създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово. Според Вучич двете делегации са постигнали споразумение и по четирите въпроса - за Асоциацията на сръбските общини, за енергетиката, за телекомуникациите и за моста на река Ибир в Косовска Митровица, информира БГНЕС.

Ципрас ще признае Косово

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще признае независимостта на Косово. Това съобщава в днешния си брой белградското издание "Блиц". Спор...

"Това са добри споразумения, които гарантират сигурността и оставането на сърбите в Косово", каза Вучич. Той се похвали, че сръбската делегация е извършила отлична работа и в най-скоро време всички споразумения ще бъдат оповестени публично. Постигнатото споразумение по четирите тема е значителен успех в процеса на нормализация, написа в собствения си профил Могерини.

По-рано премиерите на Сърбия и Косово постигнаха споразумение относно телекомуникациите. Сърбия получи правото да има собствена компания на територията на Косово

Генерал Драган Владисавлевич, който участва от сръбска страна в преговорите съобщи, че Сърбия е получила право да има собствена телекомуникационна компания, предаде РТС. Споразумението ще влезе в сила, след като двете държави постигнат договор и по останалите въпроси, коитодвете делегации обсъждат в Брюксел.

Най-тежки се очакваха да бъдат преговорите около енергийните въпроси.

Търговският дефицит на Косово остава висок

Косово запазва високия си дефицит в стокообмена. Това сочат данните от националната статистика, съобщава БГНЕС. През юни тази година е...

Залозите от преговорите и на двете страни са огромни при тези преговори, защото от изхода им зависи скоростта на евроинтеграцията на Косово и Сърбия, предаде РТС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com