Сърбия и Албания готови за приятелски отношения

17013
Сърбия и Албания готови за приятелски отношения
Снимка: Getty Images / Guliver

Сърбия и Албания са готови да изградят приятелски отношения и сътрудничество в рамките на региона, така че да осигурят стабилността и просперитета на Западните Балкани.

Това стана ясно по време на срещата на председателя на сръбския парламент Мая Гойкович със своя албански колега Илир Мета и албанския президент Буяр Нишани, съобщи агенция "Танюг", допълвайки, че това е първата официална визита в Албания на председател на сръбския парламент в историята на двете държави, предаде БГНЕС.

Политиците изразиха мнението, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз, допълвайки, че те са готови да използват големия потенциал особено в полето на икономиката и европейската интеграция, се казва още в съобщение, публикувано от сръбския парламент.

По време на срещата на Гойкович с председателя на албанския парламент Илир Мета, двамата подчертаха важността да се премахнат предразсъдъците от миналото, допълвайки че Сърбия и Албания са готови да си сътрудничат, както и да подобрят съвместната работа като се увеличат контактите и обмяната на опит между комитети и групи за приятелство, особено по отношение на интеграцията в ЕС.

Гойкович отправи официална покана на Мета да посети Белград.

Албанският президент Нишани, който също имаше среща със сръбския парламентарен председател, заяви, че има желание да изгради по-здрави отношения с Белград, добавяйки, че историята на Западните Балкани е била тежка, но вместо да сме затворници на историята, трябва да гледаме напред и бъдещите поколения трябва да са водени от идеите на съвместното съжителство и приятелството.

Дачич: Целта на Сърбия е ЕС, не Русия

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви пред американския държавен секретар Джон Кери, че стратегическата цел на влас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com