Сърбия е против създаването на косовска армия

4505
Сърбия е против създаването на косовска армия
Снимка: БГНЕС

Сърбия е заинтересована от мира и стабилността на Косово, но е против създаването на армия на Косово и тази тема би трябвало да се обсъжда на ниво Съвет за сигурност на ООН.

Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

Министърът, който направи изказването по време на семинар на парламентарната асамблея на НАТО с тема "Сърбия, Западните Балкани и евроатлантическата общност", подчерта, че страната е против създаването на военно формирование. Според него това е в противоречие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност.

"Това може да има определени последици върху сигурността в региона, защото навремето, когато беше прекратена войната в Косово, бе предвидено единствените въоръжени сили в Косово да бъдат международните, т.е. КФОР", добави Дачич.

Той също така припомни, че по време на подписването на Брюкселското споразумение премиерът на Сърбия Александър Вучич, косовският премиер Хашим Тачи, върховният представител на ЕС за външна политика Катрин Аштън и той лично са били в централата на НАТО, където представители на военната организация им предоставили гаранции, че няма да бъде позволено прииждане на въоръжени формирования на албанците от северно Косово без съгласието на КФОР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com