Сърбия: В Косово се рушат църкви и се подменя идентичност

4325
Сърбия: В Косово се рушат църкви и се подменя идентичност
Снимка: Thinkstock

Косовските власти, които систематично унищожават православните храмове, сега се опитват да се сдобият с контрол върху тях чрез ЮНЕСКО, заяви сръбският президент Томислав Николич.

"Това за Сърбия е недопустимо и може да се превърне в опасен международен прецедент. Как е възможно разрушителите на църкви сега да искат да се представят за техни хранители и защитници? Това е много опасно. Призовавам всички президенти да не лишават сръбския народ от неговата душа, от неговото духовно наследство", заяви Николич от трибуната на Общото събрание на ООН, предаде БГНЕС.

"При подкрепата на определени страни Албания е депозирала молба в ЮНЕСКО относно това, че сръбското религиозно и културно наследство в Косово да бъде провъзгласено за албанско и косоварско. Същите тези, които целенасочено разрушаваха манастири, се опитват да създадат ново етническо и културно самоопределение в Косово и Метохия, като по този начин, върху историческите останки на други народи, да получат световно признание".

Николич напомни, че от юни 1999 г. албанските терористи са унищожили 140 православни светини в Косово, в частност, от март 2004 г. косовските албанци в присъствието на международните сили са разрушили множество православни църкви, манастирски библиотеки и архиви. "В Косово и Метохия се съхранява не само сръбска, но и европейска култура. Затова е особено важно Сърбия да продължи да бъде хранител на това културно наследство в качеството си на член на ЮНЕСКО".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com