"Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция

4036
"Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция

Снощи рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция дълбоко в т.нар. територия "боклук" (високорисков рейтинг), позовавайки се на влошаващите се икономически условия в резултат на продължителните преговори между страната и нейните кредитори, предаде БНР.

От доста време насам Гърция остава в безплодни преговори с кредиторите си от ЕС и МВФ относно необходимите икономически реформи и рискува да изчерпи паричната ликвидност в рамките на следващите няколко седмици, ако не успее да постигне споразумение, което да отключи нова спешна финансова помощ.

Гърция иска да е посредник между НАТО и Русия

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви, че Атина би могла да играе ролята на посредник между Русия и НАТО. "Мисля, че м...

"Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на Гърция до "ССС +" от "В-", отбелязвайки, че страната все повече зависи от благоприятните бизнес, финансови и икономически условия, за да посреща финансовите си задължения.

Въпреки това рейтинговата агенция очаква, че гръцкото правителство все още има възможност да продължи да плаща заплати и пенсии в брой, въпреки че фискалните приходи отслабват. Но тя предупреди, че без дълбоки икономически реформи или допълнително облекчение, държавният дълг и другите финансови задължения на Гърция ще бъдат неустойчиви.

Според "Стандард енд Пуърс" гръцкото правителство ще остане без налични средства до 12 май, ако не бъде постигнато споразумение, тъй като тогава Гърция трябва да извърши поредно плащане към МВФ за 760 млн. евро. През юни предстои голямо плащане и към ЕЦБ в размер на цели 3,5 млрд. евро.

Вчера германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че няма изгледи за постигане на споразумение с Атина относно списъка с икономическите реформи на предстоящата на 24 април среща на финансовите министри от еврозоната (на Еврогрупата) в столицата на Латвия Рига.

Негативният сценарий за Гърция ще спъне българската икономика

Едно негативно развитие на ситуацията в Гърция би се отразило лошо на българската икономика. Евентуални фалити на гръцки компании ще се...

Освен че понижи кредитния рейтинг на Гърция, "Стандарт енд Пуърс" постави новия рейтинг на страната под "негативна перспектива", което означава, че може да последва ново негово понижение в рамките на следващите 12 месеца.

Миналия месец рейтинговата агенция "Фич" намали рейтинга на Гърция до "CCC" от "B", докато рейтингът, определен от агенция "Мудис" за сега остава на ниво от "Caa1".

И трите агенции повишиха слабо кредитния рейтинг на Гърция миналата година, тъй като тогава икономиката на страната показваше начални признаци да си стъпки на краката след шест поредни години на тежка рецесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com