Според гръцки източник Атина и кредиторите започват изготвянето на споразумение

9648
Според гръцки източник Атина и кредиторите започват изготвянето на споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

Техническите екипи на Гърция и международните кредитори трябва да започнат днес изготвянето на дългоочакваното споразумение между тях, което ще размрази финансовата помощ за Атина, съобщава гръцки правителствен източник, цитиран от АФП.

Споразумението няма да включва орязване на заплати и пенсии, но ще включва мерки за намиране на дългосрочно решение на дълговите проблеми на страната, е заявил неназован източник, цитиран от "Ройтерс и Блумбърг".

"Процесът на изготвяне на началните споразумения започва днес в Брюксел", каза източникът. На този етап двете страни са най-близко до подписването на окончателна сделка, която ще размрази сумата от 7,2 млрд. евро спасителна помощ за Гърция след месеци преговори, предаде БГНЕС.

"Гръцкият министър-председател (Алексис Ципрас) ще бъде в постоянна връзка с другите кредитори, за да улесни сделката", каза още правителствения източник.

Рамката на споразумението ще включва по-ниски цели за първичния излишък на Гърция, реформи в ДДС, ремонт на пенсионната система и облекчаване на дълга на страната, съобщава източникът.

Според източника се очаква изявление, в което да се покаже, че има значителен напредък в преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ, които формират Брюкселската група. Други източници, близки до кредиторите, обаче досега не са посочили за наличието на подобен напредък, който да даде основание за изготвяне на предварително споразумение, информира БНР.

"Остават някои проблем, свързани с различни позиции сред преговарящите институции от страна на международните кредитори на Гърция. Ако не беше необходимо да има споразумение с участието и на МВФ, това споразумение вече щеше да бъде факт", посочи гръцкият правителствен представител.

Гръцкият източник на "Блумбърг" посочи, че споразумението ще включва по-ниски нива за т.нар. "първичен бюджетен излишък" на Гърция (бюджетен баланс без разходите по обслужване на дълга), като в същото време то няма да включва допълнителни "рецесионни" мерки като ново съкращаване на заплати и пенсии.

Въпреки липсата на потвърждение от страна на официалните гръцки кредитори за изготвяне на такова споразумение на техническо ниво, инвеститорите на глобалните финансови пазари реагираха доста бурно на новината.

Доходността на гръцките 10-годишни облигации падна с 42 пункта към 11,49%, докато основният фондов индекс на борсата в Атина скочи с 3,5 процентни пункта. Останалите европейските борси също реагираха позитивно, като общият индекс Stoxx Europe 600 скочи с 1,11%, немският DAX - с 0,75%, а френският фондов индекс CAC40 се повиши с 1,52%.

Еврото също изтри голяма част от новите си загуби на валутния пазар, поскъпвайки рязко към 1,0900 долара от ново едномесечно дъно около 1,0819 долара. Единната валута отскочи от двумесечно дъно около 0,7055 британски лири към двудневен връх от 0,7101 паунда и удари тридневен връх от 134,78 йени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com