Спадът на гръцката икономика може да стигне 4-5% от БВП

6419
Спадът на гръцката икономика може да стигне 4-5% от БВП
Снимка: Gettyimages.com

Икономическият спад в Гърция може да достигне тази година 4-5% от БВП, ако няма компенсиращи мерки, които да противодействат на рецесията. Това заявява в интервю, публикувано днес в гръцкия вестник "Риалнюз", вицепремиерът Янис Драгасакис.

Спадът ще зависи от международните събития и ще достигне пика си в близките 6 до 8 месеца, прогнозира Драгасакис. Според него оживлението в икономиката може да започне през втората половина на 2016 г., предаде БГНЕС.

24 млрд. евро може да поиска Гърция за първи спасителен транш

Гърция може да поиска размерът на първия транш от новия й спасителен заем да бъде в размер на 24 млрд. евро, предаде Reuters, като се п...

На въпрос как може да се ограничи рецесията, заместник-ръководителят на гръцкото правителство отговаря, че подписването на споразумение с партньорите на страната по трета кредитна програма от 86 милиарда евро, рекапитализацията на банките и уреждането на дълговия проблем ще премахнат неопределеността в икономическата сфера. 

По оценки на гръцките банки, които имат голям брой невърнати заеми и през последните месеци загубиха депозити на физически лица и фирми в размер от близо 48 милиарда евро, е необходима рекапитализация от 25 милиарда евро. 

За да се предотврати крахът на банките, на 29 юни бе установен контрол върху движението на капитали и бяха въведени ограничения на преводите на пари за чужбина, замразени бяха влоговете на предприятията и на населението. 

По данни на централната банка на Гърция, цитирани от ТАСС, обемът на всички депозити в гръцката банкова система е намалял от 178 милиарда евро в началото на ноември 2014 до 130 милиарда евро в края на юли 2015. От 48 млрд.евро, изтекли от гръцките банки за този период, 70% са били изтеглени от граждани, 20% от търговски предприятия и 10% от държавни организации.

Гръцкият министър на икономиката: Споразумението ще доведе до частично преструктуриране на дълга

"Споразумението между Гърция и международните кредитори относно трета кредитна програма със срок на погасяване на заема от 30 години щ...

Гърция може да поиска размерът на първия транш от новия й спасителен заем да бъде в размер на 24 млрд. евро, предаде Reuters, като се позова на местен проправителствен вестник. Парите трябва да бъдат преведени през този месец и да се използват за рекапитализиране на банките и разплащане с Европейската централна банка (ЕЦБ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com