Сорос: 50:50 са шансовете Гърция да напусне еврозоната

10693
Сорос: 50:50 са шансовете Гърция да напусне еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

"Шансовете Гърция да напусне еврозоната сега са 50:50", смята милиардерът Джордж Сорос, според който страната може да остане без пари.

"Сега ситуацията е губеща и най-доброто, което може да се случи е Гърция да избута някак си. Гърция отдавна е наболял проблем, който бе грешно лекуван от всички страни", заяви 84-годишният инвеститор в интервю за телевизия "Блумбърг".

Правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас се нуждае да убеди кредиторите си да подпишат пакет от икономически мерки, за да се освободят плащания, които ще запазят страната платежоспособна. От своята изборна победа през януари гръцкият премиер се опитва да формира алтернатива на програмата за строги икономии, което предизвика опасения, че страната може да напусне еврозоната.

Преговорите между СИРИЗА и институциите за финансовата помощ на гръцката икономика - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - може да доведат до "срив", с което да се стигне до напускането на зоната с единна валута", заяви Сорос в интервю от лондонски си дом.

"Можете да продължавате да я притискате за неопределено време да прави лихвени плащания, без да бъде отписван дълг. Но в същото време няма да има първичен бюджетен излишък, защото Гърция се отича в канала", казва Сорос. Още през 2012 г. той заяви, че шансовете на Гърция вървят към напускане на еврозоната. "В момента ние сме на кръстопът и виждам възможност и за двете вероятности", каза Сорос.

Ципрас се срещна с германски депутати в Берлин във вторник, след като канцлерът Ангела Меркел го насърчи да следва пътя, очертан от кредиторите на Гърция. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в интервю за италианския вестник "Република", че очаква споразумение до края на тази седмица.

Стартът на количествените облекчения от ЕЦБ в момент, когато Федералният резерв на САЩ обмисля повишаване на лихвените проценти "създава колебанията на валутните курсове", каза Сорос, един от най-богатите хора в света със състояние на 28,7 милиарда долара, натрупани отчасти чрез многомилиардни сделки на валутните пазари.

"Това вероятно създава няколко чудесни възможности за хедж фондовете, но аз вече не съм в този бизнес," каза той. Сорос, който е роден в Унгария, заяви още, че войната в източната част на Украйна между правителствените сили и бунтовниците го притеснява най-много.

Без повече външна финансова помощ "новата Украйна" вероятно постепенно ще се влоши и ще стане като старата Украйна, така че олигарсите да се върнат и да наложат своята власт", каза той. "Тази битка всъщност започна през последната седмица", посочи още Сорос.

Шулц: Договорка ЕС - Гърция е възможна още тази седмица

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц смята, че споразумение между страните от еврозоната и Гърция за отпускане на помощ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com