Словения си иска "културното и дипломатическо наследство" от Сърбия

4350
Словения си иска "културното и дипломатическо наследство" от Сърбия
Снимка: Getty Images / Guliver

Словения е предоставила на Сърбия списък с част от "словенското културно и дипломатическо наследство", което се намира в някогашните съюзни институции на бивша Югославия и в музеите и архивите в Белград, които иска да й бъдат върнати на базата на договора за подялба на СФРЮ, предаде БГНЕС.

Висшата представителка на Словения по въпросите за наследството Ана Полак – Петрич заявява за люблянския вестник "Дневник", че в списъка са посочени 313 научни предмета и документа, които се намират на територията на Сърбия. Списъкът е предаден на сръбския посланик в Любляна Александар Радованович.

Общото културно и дипломатическо наследство досега не бяха предмет на преговорите за подялбата на СФРЮ. Те най-вече са насочени към недвижимите и финансовите средства.

В списъка, в частта за културното наследство, чието връщане иска Любляна, са оригинални словенски филми, съхранявани в Югославската филмотека, както и други предмети, сред които останките от самолета, при чиято катастрофа в Белград през 1911 г. е загинал първият словенски пилот Едвард Русян. Освен това Словения иска да бъдат предадени и оригиналните международни договори, подписани от страна на бивша Югославия през 1918 г., отнасящи се до словенската територия. Сред тях са и спогодбите, с които след Втората световна война е утвърдена границата Италия и тогавашната СФРЮ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com