Сянката на джихадизма над Балканите

40188
Сянката на джихадизма над Балканите

В началото на тази седмица сръбският президент Томислав Николич в речта си пред Общото събрание на ООН заяви, че Сърбия е обезпокоена от ръста на броя на вербуваните бойци на "Ислямска държава".

По думите му на Балканите най-много терористи се подготвят в Албания и Косово. Останалите държави от региона обаче също не правят изключение - подобни данни има и за Босна, и за Македония, и за Сърбия, и за България.

Според информации балканските доброволци в редовете на терористичните организации се групират по език и националност.

Косовският президент Атифете Яхяга призна, че страната й има проблем с ислямисткото вербуване, което е насочено най-вече към младите косовари.

Заместник-прокурорът в Специалната прокуратура в Косово Джонатан Рател също заяви, че в страната има "религиозен радикализъм". Според него това се дължи на бедността и високата безработица.

Косовските власти се опитват да пресекат опасността с акции срещу заподозрени. В последната от тях бяха арестувани 15 души, за които се смята, че вербуват доброволци за участие в конфликтите в Ирак и Сирия. Сред тях има 12 имами, в това число Шефкет Красничи, имам в Голямата джамия в Прищина, и заместник-председателят на радикалната ислямистка партия "Лисба" Фуат Рамиджи.

По данни на разузнаването около 150 косовски граждани са преминали на страната на ислямистите. Около 40 са били убити. Младите бойци, според разказите на близките им, са посещавали религиозните медресета, където са приели крайната форма на исляма. Мнозина се опасяват, че възходът на радикалния ислям, който намира плодородна почва сред бедните, безработни и обезверени младежи, е привнесен от външни фактори.

След гражданската война през 2011 г. стана изключително лесно да се пътува от Косово до "фронтовата линия". Според разузнаването преминаването на маршрута струва само около 100 евро - със самолет до Истанбул и след това - с автобус до сирийската граница. Турските власти също неглижирали ситуацията и не полагали особени усилия на спрат транзитно минаващите джихадисти. Нещо повече - имало данни за много случаи, в които турските власти не спирали косовари, за които косовското разузнаване изрично е посочило, че отиват да се бият в Сирия или Ирак.

Нусрет Имамович от Горна Мачоа край Бръчко в Босна и Херцеговина и косовският албанец Лавдрим Муджахери са двамата представители на региона, които се намират в списъка с 10 лица и 2 организации, възприемани като терористически, обявени от Държавния департамент на САЩ на 24 септември.



Нусрет Имамович е босненски терористичен лидер, който действа в Сирия. Смята се, че към момента той е в редиците на "Джебхат ан Нусра". По информации е имало разделение сред ислямистите в Босна и уахабитската част на Имамович го е последвала във Фронта "Ан Нусра", смятан за близък до Ал Кайда. Лидер на другата отделила се група е Билал Боснич. Той призовал своите съмишленици да подкрепят "Ислямска държава".

Босненското присъствие в редиците на ИД наскоро бе потвърдено и от видео, на което се вижда как бойците от "Ислямска държава" напредват към кюрдския град Конабе. Във видеото ясно се чува как някои от ислямистите си говорят на босненски.

САЩ и техните арабски съюзници

Пет арабски държави подкрепиха американските въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия. За властимащите в тези страни...


Македонският президент Георге Иванов също изрази опасения, че има свидетелствата за опити за създаване на Балкански халифат и те са изключително сериозни и в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Албанското малцинство в Македония, по данни на специалните служби, също буди безпокойствие.

Дори спокойна, просперираща и развита балканска държава като Словения беше засегната от джихадистката заплаха. Миналата седмица словенската полиция проведе спецакция в столицата Любляна за задържането на лица, които са се сражавали на страната на ислямистите в Сирия. Задържаните са словенски граждани, които са приели исляма по влиянието на Билал Боснич, който бе арестуван преди време за провеждане на ислямистка пропаганда на територията на Словения.

България, макар по данни на балканските спец служби да има по-малък принос към "вливането на свежа кръв" в редиците на джихадистките групировки, също има своите поводи за притеснение.

Мендерес Кунгюн, лидера на ислямистката организация Национално турско обединение, неотдавна заяви в интервю, че в България действат радикални ислямисти, които подпомагат терористите от "Ислямска държава". Те поддържали връзки с представители на терористичната организация в Македония, Босна и Херцеговина и Албания и с тяхна помощ изпращали доброволци от България в Сирия и Ирак. Ислямистите в България осигурявали и финансова подкрепа за терористичната организация.

Редица анализатори се опасяват, че с навлизането на много хора с бежанската вълна, предизвикана от конфликтите в Близкия изток, на територията на страната навлизат и терористи. Те са категорични, че у нас вече има клетки на "Ислямска държава".

Миналата седмица се появиха данни, че ДАНС е ударила радикалните секти "Нурджилар", "Сюлейманджилар" и "Никши Банди", които са едни от най-сериозните спонсори на ИД. Сектите са били позиционирани в Шуменско.

Спецслужбите имали информация, че представителите на "Ислямска държава" се насочвали към по-бедното население като му обещавали пари, дарения за децата, дрехи и др. В крайна сметка "обработваните" хора се съгласявали да изпратят децата си в пансиони на сектите у нас.

Такава е схемата на ислямистите в целия регион. Младите мюсюлмани, често дори още в ученическа възраст, са основната цел на джихадистките групировки. След известен период на практикуване на крайните форми на исляма, те сами пожелават да отидат на джихад. Често там се разочароват и ако останат живи, се прибират по родните си места. Някои се връщат към обикновения живот. Службите на балканските държави обаче основно се опасяват от тези, които се завръщат още по-радикализирани от преди и които могат да представляват изключителна опасност за стабилността и мира в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com