"Сириза" води само с 1% пред "Нова демокрация" преди изборите в Гърция

4390
"Сириза" води само с 1% пред "Нова демокрация" преди изборите в Гърция
Снимка: Gettyimages

Партията на бившия премиер Алексис Ципрас – "Сириза" – води с едва 1% пред основната опозиционна партия "Нова демокрация" в нагласите преди предсрочните избори в Гърция, които ще се проведат на 20 септември, показват резултати от последно проучване на общественото мнение, предаде БНР.

През август Ципрас подаде оставка, след като неговото правителство успя да договори нова тригодишна спасителна програма за 86 млрд. евро с международните кредитори от Европейския съюз и МВФ и обяви провеждането на предсрочни избори в страната, надявайки се по този начин да "прочисти" "Сириза" от крайнолевите членове, които са против новата финансова помощ и разчитайки да спечели убедително мнозинство, за да формира самостоятелен стабилен кабинет.

Les Echos: Гърция остава една от най-скъпите туристически дестинации

Въпреки кризата Гърция остава една от най-скъпите туристически дестинации в разгара на сезона, съобщава вестник Les Echos. Според сайт...

Резултатите от последните проучвания на общественото мнение в Гърция обаче показват, че разликата между "Сириза" и "Нова демокрация" продължава да се топи и вече е едва около 1%, след като през май партията на бившия премиер Ципрас водеше убедително с цели 15% пред основния си конкурент в лицето на гръцката десница.

Според проучване на агенция Pulse за телевизионния канал Actiocn 24, "Сириза" се ползва с доверието на 26% от гръцките избиратели, докато за "Нова демокрация" биха гласували 25%, като повече от две-трети от запитаните заявяват, че са били разочаровани от седеммесечното управление на бившия премиер Ципрас. Последното проучване на общественото мнение също така показва, че за неофашистката партия "Златна зора" биха гласували 6% от гърците, докато 10,5% от участвалите в анкетата все още не са решили как ще гласуват на изборите на 20-и септември.

Според агенция Pulse бившият коалиционен партньор на Алексис Ципрас - партията "Независими гърци" на този етап не успява да преодолее трипроцентния праг, за да влезе в следващия парламент, докато новосформираната партия "Народно единство", която беше създадена наскоро от крайнолевите представители на "Сириза", се ползва с доверие в рамките на 4% и ще участва в новия парламентарен живот на страната. Последното проучване също така показва, че около 24% от гърците биха желали формиране на голямо коалиционно правителство между "Сириза" и "Нова демокрация" с участието и на други представени в новия парламент партии, 21% застават зад коалиционно правителство, водено от "Нова демокрация" и едва 17% - зад съвместно управление, начело със "Сириза".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com