"Сириза" пропагандира "Oxi" дори по официалните държавни сайтове

9941
"Сириза" пропагандира "Oxi" дори по официалните държавни сайтове

Безпрецедентният успех на кампанията "Oxi" ("Не") преди гръцкия референдум вече не подлежи на съмнение. След като цяла седмица имаше съмнения дали ще надделее "да" или "не", резултатите от рано тази сутрин са категорични - 61,31% от гласувалите заявиха "не" на предложението на кредиторите, а само 38,69% го одобриха. Как обаче се стигна до този успех на "Oxi" - ето няколко факта.

Справка на сайта на гръцкото финансово министерство разкрива, че дни преди референдума в Гърция, правителството официално агитира да се гласува с "не", описвайки 6 кратки точки. Ето кои са те:

Истината за гръцкия дълг - каква е версията на "Сириза"

Гърците казаха "не" на условията на международните кредитори на вчерашния безпрецедентен референдум - първи от 1974 година в страната и...

„1. Преговорите започнаха, защото гръцките кредитори

(а) отказаха да намалят нашия невъзможен за изплащане публичен дълг и

(б) изискаха от нас той да бъде изплатен „параметрично*“ от най-бедните членове на нашето общество, както и от техните деца и внуци.

2. Международният валутен фонд, Съединените американски щати, много други правителства по света, както и най-независимите икономисти, вярват в същото, в което и ние – че нашият дълг трябва да бъде преструктуриран.

3. Еврогрупата предостави данни през ноември 2012 г., според които дългът трябва да бъде преструктуриран, но тя отказа да инициира такова преразглеждане.

70% спад на туризма в Гърция

Като цяло кризата в Гърция се отразява на целия туризъм. От европейски туроператори сме информирани, че средно дневно има около 50% отк...

4. След като бе обявен референдум, Европа* официално отправи сигнали, че е готова да преразгледа преструктурирането на дълга. Тези сигнали показват, че Европа* също би гласувала с „не“ на собствената си „последна“* оферта.

5. Гърция ще запази еврото. Депозитите в гръцките банки са в безопасност. Кредиторите избраха стратегията на изнудването, базирана на затварянето на банки. Настоящата безизходица е благодарение на направения от кредиторите избор, а не заради преустановяване на преговорите от страна на гръцкото правителство. Гръцкото място в Еврозоната и в Европейския съюз не се преотстъпват.

6. Бъдещето изисква една горда Гърция в Еврозоната и в сърцето на Европа. Това бъдеще изисква Гърция да каже едно голямо НЕ* в неделя, както и да останем в Еврозоната. Със силата на нашето непоколебимо НЕ*, ние ще отворим нови преговори по отношение на гръцкия публичен дълг, а също така ще преразпределим и тежестта между имащите и нямащите.

Какво дължи Гърция и на кого

Гърция дължи общо 312,7 милиарда евро, по данни на гръцкото финансово министерство.

Германия: Няма защо да обсъждаме облекчаване на гръцкия дълг

Германия заяви, че в момента няма основа за разговори с Гърция по нова спасителна програма или по облекчаване на дълга. Това заяви Щеф...

Най-големият дял от него е към Европейския фонд за финансова стабилност - 131 милиарда евро. 80,7 милиарда евро са задълженията на страната към частни инвеститори и държатели на краткосрочни облигации. 53 милиарда евро е дългът на южната ни съседка към някои страни от еврозоната. Сред тях са Германия, Франция, Естония и Словакия. 21 милиарда евро е общата стойност на външния дълг на Гърция към Международния валутен фонд.

Докога Гърция трябва да изплати своите заеми

39,9 милиарда евро е дългът, който Гърция трябва да изплати незабавно, най-късно в рамките на една година. За сравнение, целият външен дълг на Република България към днешна дата е по-малък от тази сума, която Гърция трябва да изплати до 365 дни. Той се равнява на 37,5 милиарда евро.

10 милиарда евро е сумата, която балканската страна трябва да върне до края на септември тази година.

34,1 милиарда евро са тези парични задължения, които трябва да бъдат изплатени от южната ни съседка в срок от една до пет години, като най-голям дял от тях трябва да бъде погасен през 2019 г. – общо 10,9 милиарда евро.

Еврогрупата: Във вторник чакаме ново предложение от Гърция

Министрите от еврогрупата заявиха, че очакват нови предложения за реформи от правителството в Атина по време на срещата си във вторни...

Най-голям е дялът на дългосрочните погасения, които Гърция трябва да направи. Те се равняват на 238,7 милиарда евро. Този дълг трябва да бъде погасен до 2054 г., като по план най-голяма вноска трябва да се изплати през 2043 г. – 10,1 милиарда евро.

Използвани източници: Υπουργείο Οικονομικών Ελλάδας – English version; Министерство на финансите на Република България.

Автор: Теодор Спасов

* Преводът е дословен и е запазена оригиналната пунктуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com