Сириза предизвика официално МВФ и еврозоната

28627
Сириза предизвика официално МВФ и еврозоната
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция няма да си сътрудничи с „Тройката” - Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд. Това заяви новият гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Той уточни, че Гърция няма да иска удължаване на настоящата програмата за финансова помощ от ЕС и МВФ, предаде Reuters.

На среща с Йерун Диселблум, председател на Еврогрупата, Варуфакис каза, че страната му е готова да си сътрудничи, но не и с "комитет, построен на прогнила основа". „Нашата платформа ни позволи да спечелим доверието на гърците. Първото ни действие по програмите за заемите е не да отхвърляме логичното и рационалното чрез искане за удължаване”.

Шулц получи уверенията на Ципрас, че Гърция ще сътрудничи на Европа

Председателят на Европарламента се срещна в Атина с новия премиер Алексис Ципрас. Повече от два часа продължи „опознавателната ср...

Диселблум е в Атина за преговори с новото гръцко правителство, с които да бъде решено какво ще стане, след като програмата за оказване на финансова помощ от ЕС и МВФ приключи. Срокът ѝ изтича на 28 февруари.

Варуфакис е уверил Диселблум, че страната му ще направи необходимите икономически реформи, за да увеличи конкурентоспособността на гръцката икономика. Няма обаче да приемем „самоподхранваща се криза” от дефлация и „мъртъв” дълг. Отговорът на Диселблум – очакваме Атина да уважава условията на досегашното споразумение с ЕС и МВФ. Холандецът предупреди, че е важно да не се спира прогресът. И предупреди, че Гърция трябва да реши какво иска, преди да може да продължи напред „заедно с еврозоната”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com