Сириза: Не може да се очаква от Гърция да плати дълга си

13832
Сириза: Не може да се очаква от Гърция да плати дълга си
Снимка: Getty Images/Guliver

Нереалистично е да се очаква от Гърция да изплати изцяло огромния си дълг. Това заяви пред ВВС говорителят по икономическите въпроси на гръцката партия Сириза, която победи на парламентарните избори в неделя.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да бъде изплатен“, заяви Евклид Цакалотос. Сириза иска да проведе нови преговори по спасителния план на стойност 240 милиарда евро, който международните кредитори изготвиха за Гърция. Европейските лидери пък предупредиха Атина, че трябва да изпълни задълженията си към кредиторите.

МВФ е готов да поднови преговорите с Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да поднови преговорите с Гърция и смята за необходимо да съсредоточи основното си внимание въ...

„Не познавам икономист, който твърди, че Гърция ще изплати целия си дълг. Това не е възможно“, каза още Цакалотос. Според него сега европейските лидери трябва да покажат, че искат да си сътрудничат със Сириза.

„Европа ще се превърне в странно и опасно място с много силни центробежни политически сили, ако европейските лидери покажат, че след демократичния вот не искат да дискутират с новото правителство. Това ще бъде поредният знак, че Европа не може да приеме демократичните и социалните промени“, посочи още говорителят. Той определи като свой „най-лош кошмар вероятността еврозоната да рухне заради срива на Гърция“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com