Сирийски бежанци на протест пред гръцкия парламент

17256
Сирийски бежанци на протест пред гръцкия парламент
Снимка: БГНЕС

Близо 200 бежанци от Сирия от сряда лагеруват пред гръцкия парламент в Атина, понякога със семействата си, в знак на протест срещу лошите условия на прием на бежанците в Гърция, предаде БГНЕС.

На площад Синтагма направо на асфалта са полегнали десетки семейства. Мъже са опънали лозунги на английски, гръцки и арабски с едно и също съдържание: "Настояваме гръцкото правителство незабавно да намери решение за сирийските бежанци" - описва картината пред парламента АФП.

Оставете ни да си заминем или ни осигурете достойни условия за живот, заявяват протестиращите. Искаме да имаме жилище, да можем да работим, да учим и да се лекуваме безплатно.

В Гърция проучването на исканията за убежище може да отнеме месеци, през които не е предвидена никаква инфраструктура, която да приеме избягалите от страната си. Без статут на бежанец те не могат да работят, нито да запишат децата си в образователната система.

Общо 22 089 души са пристигнали от януари до август 2014 на гръцките острови в Егейско море, мнозинството сирийци, срещу едва 6834 за същия период на 2013 г.

От месеци Гърция настоява за повече средства от Европейския съюз, за да се справи с притока на бежанци, и редовно е критикувана от международните организации за неспазване на техните права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com