Симеон Дянков предрича бърза разпродажба на гръцки банкови активи

10014
Симеон Дянков предрича бърза разпродажба на гръцки банкови активи
Снимка: БГНЕС

Оставени без подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), гръцките баки бързо ще фалират. Това коментира бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков в статията за Института по международна икономика "Питърсън". Той коментира предстоящия референдум в Гърция, на който гражданите трябва да кажат дали са "за" или "против" предложението на кредиторите.

Гръцката централна банка най-вероятно ще предложи на банките в страната да концентрират усилията си към вътрешния пазар и да продадат активите си зад граница колкото се може по-бързо. Това се случи в Ирландия през 2010 година, а разпродаването на банковите активи в чужбина се случи за малко повече от година, припомня Дянков.

Ако Гърция не получи пари до 20 юли, ще трябва да въведе паралелна валута на еврото

Гърция в момента е в необявен фалит към Международния валутен фонд. На страната ѝ предстои на 20 юли ново плащане към Европейската цент...

Най-голяма негативна последица ще е още по-голямото свиване на пазара на търговски кредити, смята бившият финансов министър на България. В последните между 10 и 15 години гръцките банки бяха едни от най-активните в търсенето на бизнес клиенти сред Балканските страни. Отливът от бизнес кредитирането ще се усети, особено като се вземе под внимание, че има малко потенциални купувачи, които имат същото ниво на заинтересованост към региона.

По думите на експерта до преди няколко години заинтересовани купувачи на гръцките активи биха били банки от Австрия, Русия или Турция. Сега обаче самите австрийски банки правят съкращения в Източна Европа. Руските търговски банки са подложени на санкции от Европейския съюз, а турските кредитни институции имат проблеми вътре в страната, където икономическият цикъл е в застой, според финансиста. По думите на Дянков, банките от тези страни не са вероятни инвеститори.

Кой би бил евентуален купувач на гръцките банкови активи, според Симеон Дянков, четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com