Сигурно ли е, че Гърция напуска или обсъждаме неродения Петко?

12762
Сигурно ли е, че Гърция напуска или обсъждаме неродения Петко?
Снимка: Getty Images/Guliver

Не мисля, че в момента има някой, който би могъл да направи ясна оценка на това какво може да очакваме, защото неизвестните в това уравнение са твърде много. А първо трябва да се изясни как по точно излиза една страна от еврозоната. Преди това трябва да видим и какво ще се случи на референдума. Това е малко като историята с нероден Петко - какво ще стане, ако Гърция излезе от еврозоната, когато тя още не е. Не мисля, че е чак толкова очевидно едно подобно стечение на обстоятелствата. Това заяви Икономическият експерт от Института за пазарна икономика Калоян Стайков коментира пред Expert.bg, коментирайки ситуацията с южната ни съседка.

Стайков обясни, че съществува процедура за излизане от Европейския съюз, но не от еврозоната. Относно самото напускане на валутния съюз, по думите му, това може да отнеме месец или 6 месеца. През това време "със сигурност може да се каже, че ефектите за Гърция ще бъдат негативни. Може да спекулираме, но положително това ще доведе до забавяне на плащанията от страна на гръцки фирми, натрупване на фирмена задлъжнялост, отлагане на инвестиционни решения и съответно изтегляне на капитал до колкото е възможно", заяви икономистът.

Гърция: Туризмът няма да бъде засегнат

Ограничителните мерки върху движението на капиталите в Гърция, не се отнасят за тези, които желаят да извършат банкови операции или да ...

В отговор на въпрос дали според експерта ще има ново предложение от страна на кредиторите, Стайков отговори: "Не мога да си представя как ще се случи това. Програмата за Гърция изтича във вторник (30 юни), след което ЕЦБ дали иска или не приключва с всякаква подкрепа за гръцките баки."

"Гърция няма да има пари, а ще трябва да покрива разходите си и да реши, кои разходи да изплати. От там нататък топката е в гръцкото поле. Те ще трябва да инициират разговори за сключване на нова спасителна програма. Не мисля, че отговорността е при Европейския съюз, при положение, че той направи толкова много за Гърция. Не мисля обаче и, че при поискване на помощ от Атина, ЕК ще обърне гръб на такъв призив", заяви икономистът от ИПИ.

Днес в специално обръщение за ситуацията в Гърция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че иска в еврозоната да останат 19 страни членки на ЕС, "За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било на дневен ред, но това не означава, че винаги ще се съгласяваме с всичко, което иска Атина", каза обаче Юнкер.

"Не може да се проявява национален егоизъм", заяви в обръщението си председателят на Еврокомисията. В Европа няма нито една демократична държава, която да по-важна от друга такава. Не може една държава да е срещу останалите 18, подчерта той.

Въпреки всички мои усилия и тези на европейските институции, аз се чувствам предаден, защото те не бяха отчетени, заяви също Жан-Клод Юнкер, коментирайки дългите преговори с Атина. По думите на люксембургския премиер никой в Брюксел не е очаквал, че "Сириза" ще затвори всички врати. От страна на Европа вратата е отворена, заяви той, като поиска от Ципрас и правителството му да обяснят на гърците добре какъв е залогът и да е ясна картината на всеки гласоподавател, който ще отиде в неделя (5 юли) да гласува дали новите условия на кредиторите да бъдат приети или не. Никой не знае какъв ще е въпросът на този плебисцит, но "не" ще означава дистанциране от еврозоната, заяви Юнкер.

Председателят на ЕК също така подчерта, че преговорите са били прекратени едностранно от страна на гръцкото правителство с обявяването на референдума.

По-рано Европейската комисия опроверга информацията, че ще  прави нови предложения на Гърция от името на международните кредитори. Официалният представител на ЕК Мина Андреева заяви, че "нови предложения няма".

Как ще се отрази излизането на Гърция от валутния съюз на България и дали може да очакваме освен негативни и положителни ефекти може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com