Шулц обезпокоен от сближаването на Гърция с Русия

23674
Шулц обезпокоен от сближаването на Гърция с Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изрази безпокойство от стремежа на новото гръцко правителство начело с Алексис Ципрас да се сближи с Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Много силно ме безпокои желанието да се сближат с Русия. Казах на Ципрас: Искате солидарност от европейските партньори, но първата ви крачка беше отказ от солидарността във външната политика и от това няма да излезе нищо добро. Той разбра", каза Шулц в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг".

Войната на нерви около гръцкия дълг продължава

Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността от по-нататъшно отписване на гръцки дълг. Същевременно а представител на Европей...

Според председателя на ЕП стремежът на Атина за сближаване с Москва е "вътрешнополитическа мярка", с която Ципрас се опитва да покаже на избирателите, че сега кормилото на властта е в ръцете на нови хора. "Това е и ответна реакция на онези катастрофални сценарии на развитие на събитията, които преди изборите предричаха на страната в случай на победа на СИРИЗА. Ципрас и неговата партия не искат да бъдат безправни партньори, те искат да бъдат уважавани", каза Шулц.

Той оцени, че правителството на СИРИЗА засега няма голям опит и на Ципрас му е нужно време да се ориентира. Шулц каза, че ясно е обяснил на гръцкия премиер при какъв курс може да разчита на подкрепата на Европа и при какъв курс ще я загуби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com