Шойбле: Гърция прекрати преговорите едностранно, няма план "Б"

12627
Шойбле: Гърция прекрати преговорите едностранно, няма план "Б"
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле смята, че със съобщението за свикване на референдум по плана за подпомагане на страната гръцкото правителство едностранно е прекратило преговорите с кредиторите, предаде АФП, цитирана от Дарик.

„За момента вече няма основа за преговори. Никой от колегите, с които говорих, няма представа какво може да се направи сега", добави Шойбле при пристигането си за съвещанието на Еврогрупата в Брюксел, което е съдбоносно за Гърция.

Гръцката банка следи банкоматите да бъдат заредени

Централната банка на Гърция прави всичко, за да е сигурна, че банкоматите са добре заредени с банкноти, предава АФП, като се позовав...

Според Шойбле Еврогрупата няма план "Б" за Гърция, предава РИА Новости.

„Нито един от моите колеги, с които говорих преди заседанието, не вижда повече възможности да се направи каквото и да било. За какъв план „Б" може да се говори? Трябва да обсъдим ситуацията такава, каквато е. Гърция напусна масата за преговори. Така ние се намираме в положение, когато във вторник програмата за оказване на помощ ще завърши, тъй като преговорите са приключили", добави финансовият министър.

Идеята в Гърция да бъде проведен референдум по въпроса за нормализирането на проблема с дълга и ултимативните искания на кредиторите не се харесва на никого, заяви премиерът на Испания Мариано Рахой, предаде EFE.

„Би било по-добре, ако бяхме постигнали споразумение. Най-лошото, което би могло да се случи с Гърция и нейните граждани, е излизане от еврото“, заяви Рахой, като добави, че е дал указания на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос , който ще вземе участие в срещата на Еврогрупата в Брюксел „да се опита до последно да продължи преговорите, с цел спасяване на ситуацията“.

Кредиторите притискат Гърция за тройно увеличение на ДДС за туризма

От 1 юли ДДС за нощувките в гръцките хотели да се увеличи от 6,5% на 23%, а за хранителните услуги - от 13% на 23%, настоява МВФ. &bdq...

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че ще поиска отсрочка от няколко седмици по спасителната програма на страната заради провеждането на референдума, съобщи Ройтерс. Правителството в Атина е твърдо решено да уважи решението от допитването до народа и да постигне бързо споразумение с кредиторите в духа на резултатите от вота.

Според Варуфакис плащането към МВФ, което Гърция трябва да направи на 30 юни, зависи от гъвкавостта на кредиторите. То може да бъде направено, ако ЕС върне на Атина 1.9 милиарда евро от лихви по гръцките държавни книжа в ЕЦБ, заяви Варуфакис. Той обяви още, че банките в страната не трябва да затварят по време на преходния период до сключването на споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com