"Шеврон" се отказва от шистовия газ в Румъния и Европа

19938
"Шеврон" се отказва от шистовия газ в Румъния и Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

„Шеврон“ възнамерява да изостави проучванията си в румънските концесии през 2015 г. Това е съобщил за телевизионния бизнес канал CNBC представителят на компанията Кент Робъртсън. Така калифорнийският петролен гигант „Шеврон“ напуска Румъния и слага точка на плановете си за добиване на природен газ в Европа от шистови пясъци, предава CNBC.

От „Шеврон“ са обяснили, че проектът в Пунгещи, Румъния, не е се оправдава от икономическа гледна точка. Заради нерентабилност компанията се отказва и от концесията си в северната съседка на България. Преди малко повече от месец фирмата се изтегли и от Полша, посочвайки същата причина, предаде БЛИЦ.

Все още няма конкретни секторни анализи за ефекта на ТТИП

Поради липсата на конкретика относно бъдещите договорености по ТТИП до момента, не са правени анализи как споразумението ще се отрази в...

„Потвърждаваме намерението да се откажем от своите проекти за добив на шистов газ в Румъния през 2015 г.“, съобщи за Медиафакс представител на енергийния гигант в Букурещ. Според него „решението е било взето след оценка на проектите в Румъния, които в момента не могат да се конкурират с другите от глобалното портфолио на кампанията“.

В края на януари „Шеврон“, която е втората по големина американска енергийна компания, обяви, че ще инвестира 35 млрд. долара в проектите си за петролни проучвания през 2015 г., което представлява спад с 13% в сравнение с 2014 г., както и че ще дава приоритет на проекти, предоставящи „най-печеливши възможности“.

Решението на „Шеврон“ е голям удар по европейската шистова индустрия. Много представители на ЕС подчертаха изключителната важност на разработването на енергийни проекти, които да намалят зависимостта на страните от Съюза от доставките на руски природен газ, коментира CNBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com