"Шеврон" обикаля от къща на къща в Румъния

42675
"Шеврон" обикаля от къща на къща в Румъния
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 2000 жители на три селища около град Васлуй в Източна Румъния са били посетени през последните два месеца в домовете си от екипи на американската компания "Шеврон", предаде Стандарт нюз.

Протестите през последните месеци и съпротивата на местното население не отказа "Шеврон" от плановете за проучване за шистов газ в зоната, където има няколко концесии. С няколко прекъсвания заради конфликти с местните жители информационната кампания на "Шеврон" през ноември и декември е обхванала над 2000 души, предадв Ройтерс.

Солидна охрана в "зоната за сигурност" на Шеврон в Румъния

Американският енергиен гигант Шеврон (Chevron) обяви в неделя, че възобновява операциите с цел да направи проучвания за шистов газ в ...

Американската петролна компания има разрешителни за проучване за шистов газ в три селища във Васлуй - община Бъчещ, село Пълтиниш, община Пунджещ, село Силищя, и община Гъгещ, село Попен. До момента "Шеврон" е започнала да разполага петролна платформа, където ще бъде монтирана сонда, само в Пунджещ.

В четвърък "Шеврон" ще организира публично обсъждане в селището Пуйещ с цел получаване на ново разрешително за проучване за шистов газ и в това населено място.

В района на Пунджещ бяха организирани серия протестни акции срещу проекта на "Шеврон", а на 7 декември се стигна и до сблъсъци.

Заради възникналото напрежение румънската жандармерия установи "специална зона за сигурност" в селищата Силищя и Пунджещ, както и на участък от окръжния път, който свързва двете населени места. Всяко лице, което преминава в района, трябва да се легитимира пред органите на реда.

Шеврон поднови проучванията за шистов газ в Румъния

Американската петролна компания Шеврон днес поднови проучванията за шистов газ в Източна Румъния, които вчера бяха прекратени заради бу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани