Шефът на на Бундесбанк: Гърция е все по-близо до пълномащабен фалит

18991
Шефът на на Бундесбанк: Гърция е все по-близо до пълномащабен фалит
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция рискува да изпадне в пълномащабен фалит, ако не изпълни своите задължения, предупреди президентът на Бундесбанк и виден представител на ЕЦБ Йенс Вейдман в интервю за германския седмичник "Фокус", което ще бъде публикувано в събота, предаде БНР.

Ако дадена държава-членка на Единния валутен съюз реши да не изпълнява своите задължения и спре да плаща на притежателите на нейни облигации, тогава е неизбежно тя да изпадне в неконтролирана несъстоятелност, посочва Вейдман в интервюто си за "Фокус", цитирано от информационната агенция Market News Internationаl.

"Нова демокрация": Гърция може да фалира до Великден

Правителството на "Сириза" влезе в остра конфронтация с опозицията по отношение на досегашната политика на премиера Алексис Ципрас към ...

Въпреки че лицата на гръцките официални власти остават "доволно-щастливи", рискът от фалит на Гърция не може да се игнорира, твърди президентът на Бундесбанк.

"В същото време сякаш изглежда, че правителствата на другите държави остават с впечатлението, че все още може да бъде намерено решение. Но ние вече не разполагаме с много време. Моментът на истината наближава", предупреди Вейдман.

Той отхвърли идеята за осигуряване на страната с още една доза на свежи пари в брой. Аз съм против идеята за повишаване на спешните заеми, отсече Вейдман.

Гръцката лихвена дългова тежест по отношение на икономическия ръст на страната през текущата година е по-ниска, отколкото, да речем, в Италия, в Португалия или в Ирландия, отбеляза той.

Ципрас надъхва гърците на националния им празник, ЕЦБ иска да не се купуват гръцки облигации

"Днес си припомняме факта, че нищо не сме получавали безплатно. Всичко сме спечелили с борба. Когато сте прави, побеждавате", каза Ци...

"Новото правителство на Атина пропиля много голяма част от доверието, посочи Вейдман, като добави, че някои от членовете на гръцкото правителство са изострили допълнително ситуацията, правейки противоречиви забележки в публичните си изяви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com