Сенките зад албанската република Илирида в Македония

52826
Сенките зад албанската република Илирида в Македония

На 18 септември пред паметника на Скендербег в Скопие бившият лидер на Партията за демократичен просперитет Невзат Халили обяви създаването на новата албанска република Илирида.

"Република Илирида ще бъде фактор за стабилност на Балканите и ЕС. Тя не заплашва административните граници на Македония, а иска конфедерална реорганизация на двете републики - Илирида и БЮРМ", заяви той.

Според Халили Македония ще функционира най-добре като конфедерация между две държави, по примера на Сърбия и Черна гора. Инициаторите обявиха, че предстои събиране на подписи за референдум, на който гражданите ще се произнесат за формирането на република Илирида. Поддръжниците на Халили не признават Охридския рамков договор, тъй като според тях той е бил в интерес на малка група властимащи, но не допринесъл за просперитета и спокойствието на албанския народ.

Идеята за Илирида всъщност не е нова. Републиката беше обявена още през януари 1992 г. в Струга, отново от Халили. Тогава това се случи като резултат от проведен референдум, който официалните македонски власти обявиха за нелегитимен. На него 74% от гласувалите подкрепиха идеята за автономия на албанците.

По първоначален план републиката трябваше да покрие приблизително половината от територията на Македония и целеше обединение на албанците от бивша Югославия. В последствие идеята еволюира до искане за федерализация на Македония.

Управляващата партия на премиера Никола Груевски ВМРОІДПМНЕ веднага осъди обявяването на Илирида.

Най-голямата македонска опозиционна партия СДСМ също се изказа остро по въпроса, но хвърли вината върху управляващите.

"Подобни действия са резултат от политиката на сегашната власт на разделение, създаване на ентическо напрежение, политизиране на държавните институции, застой в евроатлантическата интеграция, обедняване на населението, безперспективност и други", заявиха от СДСМ.

Повечето македонски медии обаче омаловажиха случая и цитираха редица експерти, които споделят мнението, че акцията на Халили е безобидна и жалка провокация.

"Обявяването на република Илирида ще премине без сериозни последици за държавата и политическата сцена", пише Фросина Димеска от Радио свободна Европа.

Дойче веле пък цитира анализатори, които смятат Илирида за "голяма будалщина".

"Албанското общество гледа на република Илирида като на голяма "будалщина" и като на опит на политическата сцена да се завърнат група маргинализирани политици. Това е несериозна идея, стъпкана от времето, а в публичното пространство я лансират хора, които не се ползват с никакво доверие сред албанците", смятат запознати.

Прокламацията на албанска република Илирида в северозападната част на Македония по мнението на местните анализатори е по-скоро продукт на политическо самоизтъкване. Това смята и Биляна Ванковска, преподавател във Философския факултет в Скопие и политически анализатор.

"След 2001 г. мнозинството от албанците разбраха, че има и други, по-добри механизми за влияние в политиката, както и разширяването на колективните им права в Македония. Този процес на пазарлъци и договаряне е в ход и аз смятам, че в Македония тихо протича процес на федерализация и сегрегация, който не се нуждае от фанфари и декларации. Дори и тези, които не са доволни от обхвата на правата на албанците знаят, че международната общност и особено САЩ няма да позволят създаването на друга албанска държава на Балканите", заяви Ванковска.

"Обявяването на Илирида бе посрещнато с чувство за хумор и се разглежда  като жалък акт. Анализът показва, че Халили и компания не знаят какво искат и дори не са наясно какво означава конфедерация. Но действията на Халили могат да послужат като "катализатор" по отношение на спора за името. Халили и сподвижниците му могат да бъдат "назначени" да играят представление, което да остави у международната аудитория впечатлението, че албанците не могат да чакат разрешението на този спор и затова се налага да се намери някой, който предлага компромисен вариант - "Република Македония - Илирида". Естествено обаче, американските официални лица не биха си признали това никога", допълва Ванковска.

Противно на разпространяваните в медиите твърдения обаче, че актът на обявяване на Илирида е неподплатена с обществено одобрение самоинициатива, Идриз Санини от комитета на Халили заявява, че действията им се ползват с широката подкрепа на албанците.

Идеята "Илирида" обаче явно намира плодородна почва сред някои обществени групи. Като пример може да се посочи футболната среща от средата на тази седмица между отборите на "Вардар" и "Шкендия", където привържениците на албанския отбор сипеха обиди по адрес на македонския народ и пееха песни именно за Илирида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com