S&P потвърди кредитния рейтинг на Гърция на ниво "ССС+"

4794
S&P потвърди кредитния рейтинг на Гърция на ниво "ССС+"
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на Гърция на нива съответно от "ССС+ и "С", като в същото време запази и стабилна перспектива пред настоящите кредитни нива.

Потвърденият рейтинг отразява оценката на кредитната агенция, че гръцкото правителство зависи от благоприятните бизнес, финансови и икономически условия, за да изпълни поетите финансови ангажименти, предаде БГНЕС.

В същото време "Стандарт енд Пуърс" вярва, че гръцкият държавен дълг може да бъде неустойчив, ако няма допълнително официално облекчаване на дълговата тежест или ако в страната няма по-силен номинален икономически растеж.

Кредитната агенция очаква, че гръцката икономика ще се свие с 3% през настоящата година и по този показател Гърция ще се окаже сред най-лошо представящите се 130 държави с рейтинг от страна на "Стандарт енд Пуърс", с изключение на Украйна, Венецуела и Беларус. Агенцията добави, че рисковете пред тези прогнози за БВП на страната са съществени.

"Сириза" отново излезе напред в социологическите проучвания

Гръцката лява партия на досегашния премиер Алексис Ципрас отново излезе на първо място в социологическите проучвания за предстоящия вот...

Според "Стандарт енд Пуърс" ключов въпрос за гръцката икономика през следващите няколко години е дали страната може да привлече чуждестранни инвестиции, включително външен интерес към Атинската фондова борса, за да успее да обнови своя основен капитал и за създаване на работни места.

Кредитната агенцията не очаква, че наложеният в края на юни контрол върху движението на капитали в Гърция ще бъде вдигнат, докато европейските институции не завършат прегледа на капиталовите изисквания за гръцката банкова система в края на тази година или в началото на 2016 година.

Въпреки че гръцката икономика остава крехка и нестабилна и не са ясни резултатите от планираните за 20-и септември избори в страната, "Стандарт енд Пуърс" смята, че рискът Атина да напусне еврозоната е намалял до вероятност от по-малко от 33-процентни пункта и че новото правителство, независимо от неговата конфигурация, ще поддържа конструктивни отношения с кредиторите си.

Определените от "Стандарт енд Пуърс" стабилни перспективи пред настоящия дългосрочен и краткосрочен кредитен рейтинг на Гърция подсказват, че рисковете през следващите 12 месеца за гръцкия "ССС+" рейтинг са балансирани.

Двойно се е увеличил броят на бежанците в Гърция за 4 дни

Международната организация за миграция (МОМ) съобщи, че броят на нелегалните имигранти, които са пристигнали в Гърция през последните ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com