Самарас: Гърция никога няма да признае турски Кипър

22599
Самарас: Гърция никога няма да признае турски Кипър

Гърция планира да провежда обща с Кипър политика по кипърския въпрос и никога няма да признае турската окупация на северната част на Кипър. Това каза премиерът на Гърция Андонис Самарас в изказване в парламента на Кипър, предаде РИА Новости.

„Все още са отворени раните от турското нахлуване през 1974 година, което донесе смърт, разрушения, унищожаване на православието, нашето национално наследство”, каза Самарас и припомни скорошни решения на международния съд срещу турското нахлуване в Кипър.

Кипър ще блокира Турция за ЕС

Кипър обяви, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС в отговор на действията на Анкар...

„Гърция никога няма да признае резултатите от окупацията, ние ще продължим да подпомагаме вашата мирна борба за възстановяване единството на Кипър”, каза още той.

Турция трябва да "преразгледа своята политика в Източното Средиземноморие" и да даде ясен сигнал, че подкрепя възобновяването на преговорите по кипърския въпрос, допълни Самарас.

По време на пресконференция след разговори с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис Самарас заяви, че Атина разбира и напълно подкрепя решението на Никозия да спре преговорите за обединението на острова, които преминават под егидата на Организацията на обединените нации, докато Турция не спре да оспорва суверенитета на Кипър.

"Провокациите не трябва нито да се игнорират, нито да се насърчават. Надяваме се, че Турция ще преразгледа позицията си, така че да се даде възможност за възобновяване на преговорите", каза Самарас.

Гърция: Турция няма да влезе в ЕС, ако не признае Кипър

Турция трябва да признае всички държави-членки на Европейския съюз, ако планира да се присъедини към него. Това заяви министърът на вън...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com