Русия с алтернативна резолюция за Босна и Херцеговина

9686
Русия с алтернативна резолюция за Босна и Херцеговина

Русия е представила на Съвета за сигурност на ООН алтернативна резолюция за Босна и Херцеговина, която да е противотежест на документа, изготвен от Великобритания по повод 20-та годишнина от геноцида в Сребреница, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

"Смятаме, че това предложение е ориентирано към помирение на страните, а не създаване на допълнителни линии на разделение в Босна и Херцеговина", заяви говорителят на руската мисия в ООН Алексей Зайцев. Той обаче не даде допълнителни подробности около документа, предложен от Москва.

Великобритания планира да представи за гласуване своята резолюция на 7 юли, четири дни преди отбелязването на 20-та годишнина от клането в Сребреница.

В началото на седмицата председателят на президентството на Босна, който се сменя на ротационен принцип – етническият сърбин Младен Иванич, призова ООН да не приема резолюцията за геноцида в Сребреница като според него това ще дестабилизира страната.

"Трябва да ви предупредя, че настоящата (междуетническа) ситуация е лоша и ви призовавам да имате предвид, че приемането на резолюцията няма да е добре за стабилността на Босна", Иванич написа в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

По-рано президентът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че ще помоли Русия да използва правото си на вето в Съвета по сигурността при приемането на резолюцията за геноцида в Сребреница.

"Аз със сигурност ще настоявам (Русия да използва правото си на вето) и ще обясня, че това е важен въпрос за нас (етническите сърби)", каза Додик пред телевизия RTRS, преди да замине за Москва, където в четвъртък ще посети Международния икономически форум. Додик допълни още, че очаква в рамките на събитието да се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров, предаде АФП.

Припомняме, че армията на босненските сърби, ръководена от Радован Караджич и ген. Ратко Младич, изби 8000 босненските мюсюлмани в Сребреница. Това бе най-голямото клане в Европа след Втората световна война. В момента Караджич и Младич са подсъдими в Международния трибунал в Хага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com