Русия е против членство на Македония в НАТО

34798
Русия е против членство на Македония в НАТО

В Македония цари тотално мълчание след изявлението на руският външен министър Сергей Лавров, който заяви, че разширяването на НАТО към Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина може да се смята за грешка и провокация, както и за безотговорна политика за сметка на съвместното изграждане на сигурността в Европа, пише днес македонският ”Утрински весник”.

Изданието коментира, че става дума за драстична промяна в руската позиция по отношение на членството на Македония в НАТО. Досега се смяташе, че Москва не е щастлива от разширяването на НАТО на Балканите, но Македония има право да избира своята стратегическа посока.

Гърция затвърди позицията си за името на Македония

Гръцкото външно министерство днес направи поредното си изявление за позицията на Атина относно въпроса за името на Македония. Министер...

Досега доста анализатори са заявявали, че Москва ще се опита да разшири зоната на замразени конфликти и най-вероятно ще използва страните от Балканите, за да осъществи свои цели по отношение на Украйна, където има силни малцинствени групи.

Бившият посланик на Македония в НАТО Нано Ружин е оценил изявлението на Лавров като намеса във вътрешните работи на страната. Според него става дума за отстъпване от досегашната политика на Москва по отношение на евроатлантическата интеграция на Македония.

„Членството на Македония в НАТО не представлява заплаха за Русия и затова тази реакция е неприлична”, заявил Ружин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com