Русия: Косово остава квази-държава

9206
Русия: Косово остава квази-държава

Косово остава квази-държава без международна правосубектност, каквато е била досега. Това заявиха от руското външно министерство във връзка с прекратяването на 10 септември на режима на контролирана независимост на Косово, предаде БГНЕС.

От руското МВнР напомниха, че т.нар. Международна ръководна група /МРГ/ е създадена от страни, признали самопровъзгласилата се "Република Косово", с цел оказване на подкрепа за осъществяването на "плана на Марти Ахтисаари". Планът, който беше изработен от бившия финландски президент, така и не получи одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

"Тъй като МРГ няма официален общопризнат статут, изхождаме от това, че независимо от взетото от нея решение, Косово остава квази-държава без международна правосубектност, каквато е била досега", заяви заместник-директорът на департамента за печат и информация Мария Захарова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Москва, "дългосрочното урегулиране на косовския проблем е възможно само въз основа на преговори между заинтересуваните страни в съответствие с резолюцията на СС на ООН 1244".

Вчера в Прищина официално завърши работата на мисията на МРГ, която беше създадена от западните страни за наблюдение и контролиране на дейността на властите в Косово. Тя се ръководеше от холандския дипломат Питер Фейт. Така официално Косово получи пълна независимост.

Властите в Прищина обявиха едностранно независимостта си от Белград през февруари 2008 г. Оттогава тя е призната от повечето страни-членки на ЕС и САЩ.

Редактор: Яна Баярова

От днес Косово е напълно суверенна държава

Отцепилата се преди повече от десетилетия с кървава война бивша сръбска провинция Косово от днес получава статут на напълно суверенна д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com