Румъния вдигна мерника на едри представители на чуждия бизнес

24983
Румъния вдигна мерника на едри представители на чуждия бизнес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Десетки прокурори, полицаи, митнически служители нахлуха в румънските офиси на руския петролен гигант "Лукойл" като част от разследване за укриване на данъци и пране на пари.

"На този етап от разследването, загубите, причинени от укриване на данъци и пране на пари, се изчисляват на стойност около 1.03 милиарда леи (230 милиона евро)", каза прокурорът на град Плоещ в южната част на страната, където са съсредоточени дейностите на "Лукойл", предаде БГНЕС.

Извършени са общо 23 обиска, включително и в офисите на рафинерията "Петротел", 97% от която са собственост на "Лукойл". "Лукойл" закупи "Петротел" през 1998 г., а през 2012 г. отбеляза приходи от 1,34 милиарда евро в Румъния. Компанията има 300 бензиностанции и контролира 20% от местния пазар на петролни продукти.

Междувременно и софтуерния гигант Microsoft попадна под огъня на румънската преса. Става въпрос за корупционна афера, свързана със закупуване на лицензи от американската корпорация. Вестник "Румъния либера" определи скандала като най-голямото корупционно дело с щети над 1 милиард евро.

"Това дело с подкуп от около 60 милиона евро нямаше да се появи, ако ФРБ не беше уведомило румънските власти преди около година и половина", посочва изданието, като се позовава на изявление на предишния началник на разузнавателната служба Теодор Мелешкану.

Румънската национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) е започнала разследване през 2013 г. Румънската прокуратура е трябвало да провери "движението на пари" на около 40 фирми, да вземе показания от над 80 души в Румъния и в други държави, да се сформират международни следователски комисии, да се придобият документи от банки и офшорни компании за делото "Майкрософт"- ЕАДС – Информатизация на държавните институции.

Подкупът от 60 милиона долара е бил даден в чужбина, а преговорите за него също са водени извън Румъния.

Седем предишни румънски министри са заподозрени в пране на пари, вземане на подкупи, търговия с влияние и злоупотреба със служебната длъжност. Те твърдят, че това е политически мотивирана кампания, която е започнала преди президентските избори, а криминалните деяния около нея датират още от 2001 г.

Само в частта за информатизацията на образованието, където е даден подкуп от 20 млн. долара за една рамкова програма на стойност 200 милиона евро, НДБК очаква да започне разследване. Това ще започне, когато се поиска сваляне на имунитет във връзка с програмите за информатизацията на държавните институции с договори с ЕАДС на стойност около 1 милиард долара, пише вестникът.

Изданието допълва още, че е възможно в аферата да са замесени генерали от високите слоеве на МВР, както и че не е изключено съучастие и от тайните служби в периода 2004-2005 г

Шефът на "Лукойл": Санкциите на САЩ и ЕС касаят всички

Наложените санкции от западните страни на Русия заради украинската криза, макар и насочени, засягат всички руски компании, заяви шефъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com