Румъния тества демокрацията си утре

4205
Румъния тества демокрацията си утре

Румъния се изправя пред сериозен тест за своята демокрация в утрешния ден. Румънците ще излязат да дадат своя глас на референдум за отстраняването на президента Траян Бъсеску, предаде КРОСС.

Политическите промени през последния месец, направени от лявото правителство на Виктор Понта, обезпокоиха доста Брюксел. Това дори бе отразено в доклада на Еврокомисията. Според ЕК румънският политически елит не разбира как работи демокрацията.

Снощи временно отстраненият президент на Румъния Траян Бъсеску отново призова румънците да бойкотират референдума. "Призовавам румънците да не участват в този референдум, зад който някои безотговорни политици се опитват да прикрият преврат", заяви Бъсеску в последната вечер от предизборната кампания.

Румъния е изправена пред тест за демокрация

Румъния е изправена пред сериозен тест за своята демокрация в неделя, след като след години на политически вражди се стигна до референ...

Бъсеску отново изрази опасения, че управляващият Социал-либерален съюз ще се опита да опорочи вота чрез изборни измами, като посочи удължения изборен ден - от 07.00 до 23.00 часа, неясните избирателни списъци, улесняващи многократното гласуване, и решението на правителството да разкрие допълнителни избирателни секции в ресторанти, барове и хотели.

В утрешния ден се очаква ниска избирателна активност. Ако под 50% от румънците дадат своя глас, тогава резултатите от референдума ще бъдат обявени за невалидни.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com