Румъния стегна хватката около неонацистките организации

6595
Румъния стегна хватката около неонацистките организации
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският президент Клаус Йоханис подписа закон, който ще окаже ефект върху редица неонацистки организации и използваните от тях символи. 

Подписаният от румънския президент закон беше одобрен от парламента на северните ни съседи още миналия месец, а неговата основна мишена е фашистката организация „Движение на Легионерите“.

Неонацисти пребили възрастен мъж пред внучетата му в Борисовата градина

Мъж на 67 години е със сериозни наранявания след побой в Борисовата градина в София. Инцидентът е станал в петък (17 юли). Побоят се е ...

Законът забранява символи, използвани от фашистки, расистки и ксенофобски организации, които промотират престъпления срещу човечеството. Поправка в закона, който забранява отричането на Холокоста, предвижда наказание от поне 3 години в затвора за използването на забранената в тази поправка символика.

Румъния е една от страните в света, в които отричането на Холокоста е строго криминализирано. Такъв проектозакон се появява през 2002 г. и бива подписан от тогавашния румънски президент Траян Бъсеску през 2006 г., когато влиза в сила. Той предвижда между 5 и 15 години затвор за основаване на организация, която отрича Холокоста, и от 6 месеца до 5 години за разпространение на фашистки символи и нацистка пропаганда.

Отричането на Холокоста в Румъния се отнася до изтреблението на евреи и роми в северната ни съседка по време на Втората световна война, по-точно в периода 1940-1944 г. Над 280 000 евреи и 11 000 роми са били убити по време на фашисткия режим на диктатора Маршал Йон Антонеску.

Освен „Движение на Легионерите“, в Румъния има още няколко радикални десни формирования като „Ново ред“ (Noua Dreapta). Нейните последователи са тясно свързани с румънската православна църква, насочени са против хомосексуалните и издигат в култ лидера на радикалното дясно движение „Железен щит“, което е било активна в Румъния в периода 1927-1941 г.

Германската полиция спря неонацистко шествие заради опасност нацистите да пострадат

Неонацистко шествие в Берлин беше спряно от хиляди хора след само двеста метра на „марш” към квартал на Берлин, известен ка...

Използвани източници: Constituţia României (cdep.ro); Yedioth Ahronot (ידיעות מנויים) – English.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com