Румъния разреши износа на газ за Европа

3647
Румъния разреши износа на газ за Европа

Румъния разреши износа на природен газ за Молдова и страните от ЕС. От румънското правителство съобщиха за РБК, че това предвижда постановление, прието от Националната агенция за регламентиране в областта на енергетиката (ANRE) на Румъния.

Съгласно документа се предвижда възможността за износ на газ от Румъния в други страни-членки на ЕС (Унгария и България) при наличие на физическа връзка между националните газотранспортни системи.

Паника и в банките в Румъния

В банките в Румъния се забелязва паника във връзка с финансовата ситуация в Кипър, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. След като влас...

В същото време приетото постановление не изключва и не забранява доставките на газ в други страни, които не влизат в ЕС, в това число и Молдова, при наличие на физическа връзка между газотранспортните системи на страните.

Съгласно действащото досега законодателство на Румъния износът на газ е забранен. ANRE на Румъния разреши износа на газ в страните от ЕС с оглед на споразуменията, инициирани от Европейската комисия през ноември 2012 година във връзка с несъблюдаването от румънска страна на директивите на ЕС, касаещи правилата за вътрешния пазар на природен газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com