Румъния разкрива подробности относно предполагаеми затвори на ЦРУ

12149
Румъния разкрива подробности относно предполагаеми затвори на ЦРУ
Снимка: Getty Images

Румънското правителство ще предостави цялата налична информация относно предполагаемото съществуване в страната на центрове за задържане на ЦРУ, защото обществото има право да бъде информирано, съобщи румънският премиер Виктор Понта.

"Длъжни сме да информираме обществото за всичко, което знаем" по този въпрос, заяви Понта на среща с три чуждестранни информационни агенции. Според него новоизбраният президент Клаус Йоханис трябва да свика среща на Върховния съвет по отбраната, на която да поиска достъп до целия доклад на американския Сенат за ЦРУ, както планира да направи Полша.

"Откакто станах премиер (през 2012 г.), никога не съм имал достъп до информация, която потвърждава" съществуването на подобни затвори в Румъния, подчерта Понта, предаде БГНЕС. "Но правителството е напълно отворено" и готово "да предостави цялата информация, която можем да намерим в архивите ни, на Генералната прокуратура, парламента или медиите, за да се узнае" дали твърденията за Румъния са верни или не, каза още той.

Премиерът припомни, че тече разследване на Генералната прокуратура в Румъния. Вчера тя потвърди, че води разследване "след подадена жалба от Абд ал-Рахим ал-Нашири", но отказа да разкрие повече подробности. В доклада на американския Сенат за жестоките разпити на заподозрени членове на "Ал-Кайда" името на Ал-Нашири фигурира редом до още трима "вражески бойци", които в момента са държани в Гуантанамо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com