Румъния планира да построи само 1200 км магистрали до 2030 г.

17714
Румъния планира да построи само 1200 км магистрали до 2030 г.
Снимка: АПИ

Румъния планира да построи едва 1 200 километра магистрали през следващите 15 години. Това гласи основният план за развитието на транспортните комуникации в Румъния, който транспортното министерство в северната ни съседка е изпратило официално до Европейската комисия (ЕК) в Брюксел. Това съобщи миналата седмица румънският англоезичен сайт Romania-Insider.

Но освен 1 200 километра магистрали, транспортното министерство отвъд Дунав е предвидило и построяването на 1 900 километра скоростни пътища за същия този период (2015-2030 г.), според последната версия на плана на румънското транспортно министерство, изпратена до ЕК.

Румънската църква се моли за дъжд

Румънската православна църква призова вярващите да се помолят за дъжд след като страната е обхваната в продължение на десетина дни от г...

Разликата между магистрален и скоростен път не е съществена. И на двата вида автомобилен път не се допускат превозни средства, които се движат с по-ниска от 50 километра в час скорост. Но скоростните пътища, за разлика от автомагистралите, нямат аварийни ленти, а само отбивки за принудително спиране и за почивка. Чрез тях се спестяват значително количество парични средства за построяването им и за тяхната дългогодишна поддръжка.

Друга съществена разлика между автомагистрала и скоростен път е тази, че магистралите обикновено нямат директни връзки към съседните прилежащи територии, докато скоростните пътища имат, като често за целта се построяват локални платна за движение.

Документът, изпратен до Брюксел от Министерството на транспорта и инфраструктурата в Букурещ, включва проекти на обща стойност от 43,5 милиарда евро, като те не са само за изграждане на автомобилни пътища, а също така за железопътен транспорт, съобщи румънският икономически онлайн портал Economica.net. Стойността на автомобилната пътна инфраструктура възлиза на 26 милиарда евро. Над 13 милиарда от тях са отделени за магистрали.

В документа е включена също така и модернизацията на над 4 000 км железопътни отсечки, които зависят от отпускането на 10 милиарда евро, като само неговият проект за електрификация възлиза на 1,1 милиарда евро.

Осъдиха на 20 години затвор един от символите на зловещия режим на Чаушеску

Присъда от 20 години затвор получи Александру Визинеску, който по време на комунистическия режим в Румъния ръководеше един от най-злове...

Използвани източници: Министерство на транспорта и инфраструктурата на Румъния (Ministerul Transportutilor și Infrastructurii); Документът „General Transport Master Plan, approved by the Government“, публ. в сайта на румънското правителство (Guvernul Romaniei); Shofior.com; Romania-Insider; Еconomica.net.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com