Румъния осъди ЧЕЗ да плаща милиони обезщетение

12573
Румъния осъди ЧЕЗ да плаща милиони обезщетение

Румъния осъди чешката енергийна компания ЧЕЗ да плати 5,7 млн. евро обезщетение. Причината – нарушение на две клаузи от договор за приватизация на румънския енергиен разпределител „Електрика Олтеня”, пише Romania Insider.

Новината беше официално потвърдена от Букурещ, при това часове след като ЧЕЗ оповести на сайта си, че „повечето от жалбите на Румъния по случая не са приети”. Присъдата е на Парижкия арбитражен съд.

ЧЕЗ: Спряхме тролеите в Перник заради неплатени задължения

От вчера Шерник отново е без тролеи, след като ЧЕЗ спря електрозахранването заради просрочени задължения. Информацията съобщи управите...

Според обвинението ЧЕЗ не е обяснила как е изразходвала 103,6 млн. евро за модернизация на „Електрика Олтеня”. Тази инвестиция е била предвидена в приватизационния договор. Освен това Румъния казва, че чешката компания не е постигнала бизнес индикаторите, които е заложила в бизнес плана си, станал основната причина да спечели приватизационния договор.

Чешката компания трябва да плати и годишна лихва от 3,116 процента, изчислена от датата 8 октомври 2012 г. до датата на фактическото изплащане на обезщетението, както и 50 на сто от съдебните разходи - 217 хиляди евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com