Румъния иска да бъде отделена от България в мониторинга за борба с корупцията

7011
Румъния иска да бъде отделена от България в мониторинга за борба с корупцията

Министърът на правосъдието на Румъния Роберт Казанчук не изключва възможността Румъния и България да бъдат разделени в оценката на Европейската комисия по отношение на борбата с корупцията.

Това заяви той пред румънската медия Digi24, допълвайки, че страната очевидно е много по-напред от България, предаде БГНЕС.

"Нещата трябва да бъдат изяснени политически и правно също", каза министърът след като беше попитан дали Румъния би могла да бъде отделена от България, което би означавало, че едната държава ще може да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка по-рано от другата.

"В момента сме в процес на оценка, който показва, че Румъния е много по-напред от България. Нещата очевидно много са напреднали в сравнение с предишни години, което дава право на Румъния да иска от Брюксел отношение към направения прогрес", каза още Казанчук.

Той допълни също, че решение по отношение на присъединяването към Шенген, с въздушни граници, може да бъде прието още тази година. "Както стоят нещата в момента, политическо решение може да бъде взето тази година, така че в началото на следващата бихме могли да говорим за отваряне на летищата и пристанищата в начален етап", каза той. Въпреки това според него все още има колебания от дадени европейски столици, когато става въпрос за взимането на подобно решение. "Нашата задача вътре в страната е да покажем на нашите европейски партньори, че не трябва да имат подобни притеснения", допълни той.

През тази година ще се проведат две срещи на съвета по вътрешни и правосъдни дела (JHA), един през юни и един през септември, на които биха могли да бъдат взети политически решения. "Мисля, че през юни би било прекалено рано, за да се постигне подобно решение, но има достатъчно време до есента, за да убедим нашите европейски партньори да нямат притеснения спрямо Румъния в отварянето на вратите на Шенген за пристанища и летища", каза Казанчук. Ако подобно политическо решение се вземе през есента, то би могло да влезе в сила още следващата пролет.

В своето интервю Казанчук заяви също, че страната ще има нужда и от още 10 000 места в затворите, освен до сега съществуващите 20 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com