Рекапитализацията на гръцките банки може да струва до 20 млрд. евро

9156
Рекапитализацията на гръцките банки може да струва до 20 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Капиталовият недостиг на гръцките банки може да достигне горния край на диапазона между 10 млрд. и 25 млрд. евро, установен в третия спасителен план за страната, съобщава днес финансовият ежедневник "Катимерини", цитирайки предварителни оценки на анализатори и на източници от банковия сектор, предаде БНР.

Европейската централна банка продължава да прави оценка на нуждите от допълнителни средства за рекапитализация на четирите най-големи гръцки банки – Националната банка на Гърция, "Пиреос банк", "Юробанк" и "Алфа банк", като официалните резултати не се очаква да бъдат факт поне до края на октомври. Но в предварителен документ, с който разполага вестник "Катимерини", се отбелязва, че досегашните проверки за състоянието на отпуснатите бизнес кредити са били по-лоши от очакваното, като в същото време банките очакват подобна мрачна картина и по отношение на потребителските заеми на дребно, предоставени от гръцките финансови институции.

Ключът за библиотеката на гръцкия парламент изчезна

Треската по предсрочните парламентарни избори в Гърция вече затихва, но гръцките медии са все така изобретателни и изкарват на преден п...

Гръцкото издание посочва, че ЕЦБ калкулира стойност на обезпеченията за отпуснатите ипотечни кредити, която е с 30% по-ниска от тази, предложена от банките в страната. Смята се, че оценката на кредитните портфейли ще отчете недостиг на капитала, който да надхвърли 10 млрд. евро и ще бъде добавен към финансовите нужди, които ще бъдат отчетени от банковия стрес тест. Въз основа на това анализатори изчисляват, че крайният капиталов недостиг може да достигне общо около 20 млрд. евро, се посочва в документа, с който разполага гръцкото издание.

В същото време гръцки банкови представители са изчислили, че проверката на ЕЦБ за състоянието на банковата система в страната може да определи капиталов недостиг в размер до 15 млрд. евро. Банкерите казват, че рекапитализацията на сектора не трябва да отчужди прекалено много инвеститорите чрез разреждане на съществуващите акционерни участия, тъй като това би могло да застраши усилията за възвръщане на инвеститорското доверие, необходимо за икономическото възстановяване на Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com