Разследват македонските заплахи срещу политиците ни

27138
Разследват македонските заплахи срещу политиците ни

Анонимните заплахи на македонски националисти срещу български политици и държавници в момента са обект на разследване от нашите служби. Това обяви ген. Тодор Коджейков, изпълняващ и.д на НСО. Той потвърди пред TV7, че действително има писмо със закани и заплахи за живота на външния министър, президента, премиера, историка Божидар Димитров и други. Сигналите са подадени на МВР и ДАНС и в момента са обект на сериозна проверка и анализ. Ако има нужда охраната на застрашените лица ще бъде засилена, уточни генералът.

Външният министър Николай Младенов обясни, че не е притеснен от заканите и те най-вероятно идват от хора в Македония, свързани с бившите тайни служби на Сърбия. Младенов обясни, че не се притеснява от агресивната македонска политика в момента, след като български държавници твърдо заявиха, че яко няма напредък в добросъседските си отношения, това ще затрудни влизането на Македония в ЕС.

Македонският „Вест”: „Стреляй бе, братчед, стреляй”

Това е заглавието на в-к „Вест”, едно от най-тиражираните македонски издания. Пълното заглавие е: Предложение за добросъсед...

"Българската политика е ясна – повече не можем да правим никакви изключения и никакви реверанси, ще се отнасяме към Македония като към всички наши съседи – добронамерено и равнопоставено. Реално по-специалното отношение, което сме имали към тази братска държава, не беше разбрано и оценено за тези 20 години", обясни Младенов.

Той образно сравни жлъчните заглавия срещу България в македонските вестници с нецензурните улични надписи. "Да се ръководим от заглавията в македонските вестници е все едно да се съобразяваме с надписите в тоалетните. С втвърдената си политика сега просто искаме да кажем, че властта в Македония трябва да спре да насърчава подобни агресивни и антибългарски политики", посочи външният министър, цитиран от БЛИЦ.

Той отчете, че България на Балканите единствено с Македония и със Сърбия няма двустранни договори за добросъседство и приятелство. Младенов бе категоричен, че в Европейският съюз има принципи за добросъседство, които са част от предприсъединителния процес за всяка държава. "През пролетта на следващата година ЕК трябва да публикува новия си доклад какъв е напредъкът на Македония и въз основа на него ще бъдат взети решение какви да бъдат процедурите към тази държава и дали да й се определи дата за влизане в ЕС", посочи още Николай Младенов.

Редактор: Десислава Ушатова

Б.Димитров: Македония да признае геноцида срещу българите

След поклон пред жертвите на коминтерновския македонизъм, в много по-спокойна атмосфера, може да започнат разговорите за добросъседскит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com