Протест за изборна организация свали румънски министър от поста му

14503
Протест за изборна организация свали румънски министър от поста му
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Румънският външен министър Титус Корлъцян обяви оставката си след остри критики относно организацията на първия тур на президентските избори на 2 ноември за румънците в чужбина.

Той беше заменен от Теодор Мелешкану, който беше външен министър между 1992 и 1996 г. "Информирах премиера..., че реших да върна мандата си", заяви Корлъцян на пресконференция. Хиляди румънци не могли да гласуват на 2 ноември заради недостатъчния брой разкрити избирателни секции в страни като Франция, Германия и Великобритания, пише БГНЕС.

След протестите на гражданското общество Корлъцян обяви, че е взел мерки за по-добра организация на втория тур на 16 ноември, сред които и увеличаване на кабините за гласуване. Той обаче допълни, че министерството не е могло да разкрие повече избирателни секции, защото законите го забраняват, което Избирателната комисия отрече в комюнике.

В събота дясноцентристкият президент Траян Бъсеску призова за оставката на министъра, като го обвини в "дезинформация". "Не приемам да нарушавам закона и не мога да приема министерството да бъде задължено да нарушава закона по политически и изборни съображения и интереси на Бъсеску и Клаус Йоханис (кандидата на десницата)", каза още Корлъцян. Той настоя, че увеличаването на избирателните секции не се допуска от закона.

Премиерът социалдемократ Виктор Понта, който е фаворит на президентските избори, обяви, че е приел оставката на Корлъцян и назначи Теодор Мелешкану, бивш директор на Службата за външно разузнаване и бивш външен министър. Той беше сред кандидатите на първия тур на президентските избори и изрази подкрепата си за Понта на втория тур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com