Прощалното послание на Варуфакис

11248
Прощалното послание на Варуфакис
Снимка: Getty Images

Подалият оставка гръцки финансов министър Янис Варуфакис публикува на личната си страница позицията си след референдума, на който гърците гласуваха убедително с "Не" за плана на кредиторите.

Емоционалното послание съдържа положения, които вероятно са предизвикали реакцията и натиска срещу министъра, както и официалното му обяснение по-късно, че подава оставка, защото е разбрал, че е нежелан на срещите на финансовите министри от еврозоната, предаде БЛИЦ.

Ето какво се казва в текста:

"Нашето НЕ е величествено, голямо ДА за демократична, рационална Европа!"

На 25 януари бе възстановено достойнството на гръцкия народ.

През петте месеца след това станахме първото правителство, посмяло да надигне глас, да говори от името на хората, да каже НЕ на разрушителната ирационалност на нашата претенциозна и непрекъснато удължавана "Помощна програма".

Ние

- показахме, че гръцкото "спасяване" е упражнение с цел преднамерено да се прехвърлят частните загуби върху раменете на най-бедните гърци, преди да бъдат прехвърлени върху другите европейски данъкоплатци

- обяснихме за пръв път в Еврогрупата икономическите аргументи, на които не получихме съответен отговор

- представихме умерени и технически приложими предложения, които да премахнат нуждата от последващи "помощни програми"

- затворихме Тройката в брюкселското ѝ леговище

- направихме международно достояние гръцката хуманитарна криза, вкоренена в политики, водещи към умишлена рецесия

- разпространихме отвъд гръцките граници надеждата ,че демокрацията може да диша във валутния съюз, доминиран досега от страха.

Двете ни цели бяха прекратяването на непрекъснатите и изначално обречени на неуспех антикризисни мерки и преструктурирането на публичния дълг на Гърция. Но това бяха и мишените на нашите кредитори. Откакто миналия декември стана ясно, че ще победим на изборите, великите сили започнаха да източват банките ни и вероятно са планирали затварянето на гръцката банкова система. С каква цел?

- за да унижат правителството ни като ни принудят да се преклоним пред сурови съкращения

Шулц: Гърция е пред хуманитарна криза

Като се има предвид влошаването на социалното положение в Гърция, Европейският съюз трябва "още в понеделник или вторник" да обсъди в...

- да ни натикат в споразумение, което не предлага ангажимент да разумно и добре дефинирано преструктуриране на дълговете.

Ултиматумът от 25 юни съдържа средствата за постигането на това. Днес народът на Гърция върна на кредиторите си ултиматума, въпреки сплашването, предавано денонощно във всеки дом от местните медии на олигарсите.

Днешният референдум изпрати силен призив за взаимно изгодно споразумение между Гърция и европейските партньори. Трябва да отвърнем на гръцките избиратели с позитивен подход към:

Варуфакис подаде оставка

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис подава оставка, съобщи Ройтерс. Това става само часове, след като правителството постигна...

- МВФ, който едва преди дни разпространи един доклад, който ни помага и който потвърждава, че публичният дълг на Гърция не може да се обслужва

- ЕЦБ, където Управителният съвет едва миналата седмица отказа да се подчини на някои от най-агресивните гласове в него

- Европейскат акомисия, чийто ръководители продължиха да полагат мостове над пропастта, отделяща Гърция от някои от нейните партньори.

Официално - гърците казаха "не" на еврозоната и МВФ

Вече е окончателно ясно - на днешния референдум, Гърция реши да не приеме проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската...

Нашето НЕ е величествено, голямо ДА за демократична, рационална Европа!

То е НЕ на антиутопичната визия за една еврозона, функционираща като желязна клетка за народите си.

То е гръмко ДА за визията за една еврозона, предлагаща перспектива за социална справедливост и споделен просперитет на всички европейци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com