Прищина иска среща Тачи - Николич

3174
Прищина иска среща Тачи - Николич

Властите в Прищина искат среща със сръбския президент Томислав Николич по време на сесията на Общото събрание на ООН, която започва днес, предаде БГНЕС.

Косово е заинтересувано от провеждането на среща между премиера Хашим Тачи и сръбския президент Томислав Николич, а ако това не е възможно, то поне с министър-председателя Ивица Дачич.

Вестник "Коха Диторе", позоваващ се на западни дипломатически източници, пише, че по време на форум, организиран от американския президент Барак Обама на 24 септември, може да се стигне и до първото ръкостискане между Николич и неговия косовски колега Атифете Яхяга.

Според изданието, Сърбия е отхвърлила възможността за ръкостискане между Тачи и Николич. Сръбският държавен глава обясни, че не може да се ръкува с косовския премиер, докато не се отхвърлят обвиненията срещу него за извършени насилия над сърбите в Косово.

Припомняме, че Косово обяви едностранна независимост през февруари 2008 г. Този акт е признат от повечето страни-членки на ЕС и САЩ, но не и от властите в Белград.

С помощта на ЕС започна диалог между косовските и сръбските власти за нормализация на отношенията. Брюксел поставя като условие на Белград за членство в ЕС признаването на косовската независимост.

Редактор: Яна Баярова

Сърбия може да проведе референдум за признаването на Косово

Сръбските власти може да произведат национален референдум по въпроса за признаването на независимостта на Косово в името на интеграци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com